Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vatrena stihija
  • 08.08.2022. 18:00

Europom haraju šumski požari - izgorjelo više od 600.000 hektara

Tek je pola sezone požara, a već je dostignut drugi rekord opožarenih površina.

Foto: Depositphotos/nilaya
  • 1.636
  • 90
  • 0

Podaci Zajedničkog istraživačkog centra Europske unije JRC pokazuju da su šumski požari koji haraju ovog ljeta Europom spalili drugu najveću površinu, prenosi Euronews

Regija gori, a tek je polovica sezone požara koja na području Mediterana traje od lipnja do rujna.

Izgorjelo preko 600.000 ha

Velike štete pretrpjelo je desetak europskih zemalja. Opožareno područje je dvostruko veće od Luksemburga. Ni u jednoj drugoj godini u skupu podataka nije zabilježena tako velika količina spaljenog zemljišta u Europi do kolovoza. Tisuće stanovnika moralo se evakuirati, a uništene su brojne kuće i poduzeća.

U odnosu na lani, u Hrvatskoj je opožareno 221 posto više površina!

Italija, Španjolska i Francuska su najviše pogođene i suočavaju se s najvećim rizikom. U šumskim požarima do sada je izgorjelo 600.731 hektar površina, što je drugi najveći ukupan broj za bilo koju godinu od 2006. godine, kada su počeli rekordi.

"Sadašnji na Mediteranu se više ne mogu ugasiti. Veliki požari su sve veći", rekao je Víctor Resco de Dios, profesor šumarskog inženjerstva na Sveučilišta Lleida. Naveo je da su oni koje su Francuska i Portugal pretrpjeli početkom srpnja neobični i pokazali kako klimatske promjene uzrokuju da njihova sezona počne ranije i traje duže.

U šumskim požarima do sada je izgorjelo 600.731 hektar površina (Foto: Depositphotos/ALesik)

Podaci JRC-a pokrivaju šumske požare veće od 30 hektara. Kada bi se uračunali oni koji su zahvatili manje površine tada bi se radilo o puno većim izgorjelim površinama. 

Prijeti i veća šteta

Rastuće temperature izazivale su ih na jugu Europe, ali klimatske promjene su dovele do njihovog širenja na sjever. Sada se javljaju u Njemačkoj, Sloveniji i Češkoj.

Znanstvenici se slažu da će se toplinski valovi, požari i druga klimatska šteta znatno pogoršati.


Tagovi

JRC Požari Sezona požara Šumski požar


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.