Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvni klaster
  • 13.03.2020. 10:00

Drvni klaster: Koronavirus ozbiljno narušava poslovanje, počela i otpuštanja radnika

U Hrvatskom drvnom klasteru smatraju da su tom sektoru hitno potrebne mjere za ublažavanje posljedica.

Foto: JumpStory
  • 1.597
  • 131
  • 0

Hrvatski drvni klaster (HDK) upozorio je u četvrtak da koronavirus ozbiljno narušava poslovanje drvopreređivačkog sektora, da je većina tvrtki iz tog sektora zabilježila pad narudžbi, izvoza, likvidnosti, a neke već otpuštaju radnike.

Drvoprerađivački sektor je još krajem 2019. zabilježio stagnaciju i blagi pad poslovanja, a topla zima i koronavirus uzrokovali su niz problema i ubrzali pojavu ozbiljne krize, koja se odražava kroz povećanje zaliha, otkazivanje narudžbi te posljedično smanjenu likvidnost, ističu iz drvnog klastera.

Stoga su sektorsku anketu o trenutnom stanju te predviđanjima, poduzetim i budućim koracima u poslovanju hrvatskih drvoprerađivača poslali na 145 tvrtki, od kojih je odgovorilo 60, koje zapošljavaju od 5 do 250 radnika, pri čemu ih se poslovica bavi proizvodnjom piljene građe i elemenata, nešto manje od trećine proizvodi pelet i drvna goriva, a ostatak namještaj i podne obloge.

Anketa je pokazala da je samo 7 posto od ispitanih tvrtki nastavilo poslovati kao i prije pojave koronavirusa, dok ih je većina ili 60 posto zabilježilo pad narudžbi u izvozu veći od 20 posto, i to najviše oni koji proizvode pelet i drvna goriva te piljenu građu i elemente.

Pad likvidnosti kod 80 posto tvrtki uzrok otpuštanje i nezapošljavanja

Više od polovice ispitanika ima poteškoćama u transportu robe u Italiju, koja je tradicionalno jedno od glavnih izvoznih tržišta, te u Kinu i Aziju. Sve to je uzrokovalo pad likvidnosti kod čak 80 posto ispitanih tvrtki, od kojih je polovica rekla da je taj pad veći od 20 posto, ističu iz Hrvatskog drvnog klastera.

Zbog koronavirusa već sad imamo problem u izvozu ribe, junetine i šećera. Što nas tek čeka?

I u idućem razdoblju svi očekuju pad narudžbi, a polovica ispitanih tvrtki strahuje da će on biti veći od 30 posto. Zbog toga je 5 posto tvrtki već počelo otpuštati radnike, trećina je obustavila planirana zapošljavanja, njih 17 posto neće produživati ugovore na određeno, a 39 posto će s otkazivanjem ugovora pričekati do kraja lipnja, podaci su klastera temeljem provedene ankete.

Uz te, klaster kao posebno zabrinjavajući izdvaja podatak da 31 posto ispitanih, većinom mikro tvrtki, trenutno razmišlja o prestanku poslovanja.

U Hrvatskom drvnom klasteru smatraju da su tom sektoru hitno potrebne mjere za ublažavanje posljedica. Tako gotovo 86 posto ispitanih smatra da bi trebalo smanjiti cijene drvnih sortimenata, a njih 40 posto da bi cijene trebale biti niže 10 do 20 posto.

Više od polovice smatra da bi se preko HBOR-a trebala osigurati posebna linija za likvidnost, gotovo 40 posto da je potrebno zakonski regulirati uporabu drva, drvnih proizvoda i drvnih goriva u javnoj nabavi i veću potrošnju u Hrvatskoj, a 5 posto da bi trebalo aktivirati mjere za ulaganje u razvoj novih tržišta i proizvoda.

Zatraženo produženje rokova plaćanja

Iz tog su sektora već ranije predložili formiranje posebne kreditne linije unutar HBOR-a s fondom od 300 milijuna kuna, čija bi glavna namjena bilo financiranje kratkoročne likvidnosti drvne industrije (od 1 do 6 mjeseci), uz subvencioniranu kamatu, čime bi se ukupna godišnja vrijednost nabavljene sirovine od 1,6 milijardi kuna pravovremeno podmirila, a tvrtke bi lakše financirale promjenu izvoznih destinacija prema novim tržištima.

"Zbog svega, klaster, Udruga biomase CROBIOM i Udruga hrvatskih proizvođača ogrjevnog drva uputili su apel hrvatskoj Vladi za žurnim sastankom i donošenjem hitnih mjera iz nadležnosti više ministarstava i provedbenih tijela, no taj se sastanak još nije realizirao. Zatražili smo i produženje rokova plaćanja drvne sirovine kod Hrvatskih šuma sa 60 na 120 dana te smanjenje cijena višemetarskog drva za 15 posto, smanjenje PDV-a na drvni pelet i paletizirano ogrjevno drvo exclusive na 10 posto te korištenje drvnog peleta u energetskim postrojenjima HEP-a i svim javnim objektima kako bi se smanjila sezonalnost i ovisnost od cijena na stranim tržištima gdje konkuriraju proizvođači s nizom subvencija u njihovim matičnim državama", poručuju iz drvnog klastera.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Koronavirus Drvni klaster Pad narudžbi Otpuštanje radnika

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs