Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupres 2017
  • 13.02.2017. 12:00

Dobro očuvane šume otvaraju nova radna mjesta

Od 10 prioriteta Europske komisije u mandatu sadašnjeg predsjednika Jean-Claude Junckera, čak dvije prioritetne politike povezane su sa šumarstvom:

Foto: Facebook/ŠGD Hercegbosanske šume doo Kupres
  • 1.112
  • 126
  • 0

"Dobro očuvane šume i njihovo pametno gospodarenje mogu otvoriti nova radna mjesta i potaknuti samozapošljavanje. Šume su dobar izvor sirovine i obnovljive energije, predstavljaju ponor ugljika i čuvar su bioraznolikosti, pozitivno djeluju na mikroklimu te doprinose razvoju turizma i zato ih trebamo čuvati", naglasila je hrvatska zastupnica u Europarlamentu Marijana Petir otvarajući konferenciju o šumarstvu i drvnoj industriji Kupres 2017 naziva "Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu Bosne i Hercegovine".

U Europskoj uniji, navela je, trenutno se gospodari s 5% svjetskih šuma, dok se njihova površina u posljednjih 60 godina neprestano povećava. Od 10 prioriteta Europske komisije u mandatu sadašnjeg predsjednika Jean-Claude Junckera, čak dvije prioritetne politike povezane su sa šumarstvom: politika prema rastu ulaganja i otvaranju novih radnih mjesta te politika ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama koja uključuje i energetsku učinkovitost.

Zaštita i očuvanje šuma

Vezano uz financijske okvire kojima su poduprete nacionalne šumarske politike, a odnose se na drugi stup Zajedničke poljoprivredne politike te Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, u razdoblju od 2014. do 2020. godine osigurano je 8,2 milijarde eura, od čega je 2,2 milijarde eura predviđeno za mjere reforestacije na više od 0,5 milijuna hektara dok će više od 200.000 korisnika moći će ta sredstva koristi za osposobljavanje, profesionalnu edukaciju i trening, uključujući i djelovanje savjetodavnih službi.

Za ulaganje u ekološke investicije u šumarstvu predviđeno je 1,5 milijardi eura za više od 90.000 korisnika te još 1,5 milijardi za pokrivanja šteta u šumama nastalih zbog elementarnih nepogoda. Dodatna sredstva u iznosu od 800 milijuna eura uložit će se u razvoj novih tehnologija i troškove promocije proizvoda od drveta.

Više od 230 sudionika

Na konferenciji Kupres 2017 sudjelovalo je više od 230 sudionika, predstavnika ministarstava, gospodarskih komora, sindikata, šumarskih organizacija, akademskog i znanstveno-istraživačkog kruga te europskih sektorskih organizacija. Suorganizatori konferencije su EUSTAFOR (Europsko udruženje državnih šuma) iz Bruxellesa čiji su član i ŠGD "Hercegbosanske šume", Hrvatski drvni klaster te Drvni klaster Hercegovine, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Hercebosanske županije, Predsjedništva BiH te predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Foto: Facebook/ŠGD Hercegbosanske šume doo Kupres


Tagovi

Kupres 2017 Očuvanje šuma BiH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]