AgroKlub.ba

\

Šumarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Šumarstvo » Deblo gorskog javora prodano za 9.906 eura!

Deblo gorskog javora prodano za 9.906 eura!

Licitacija u Sloveniji

Deblo gorskog javora prodano za 9.906 eura!

Datum: 16.02.2017. 16:00

Kategorija:

Šumarstvo

Cijena debla gorskog javora bila bi i viša da se stablo prilikom sječe nije prelomilo. Lom mu je smanjio vrijednost.

Čak 9.906 eura cijena je koju je deblo gorskog javora doseglo na 11. licitaciji dragocjenih vrsta drvnog materijala održanoj u Slovenj Gradecu u Sloveniji. Druga najviša cijena postignuta je također za gorski javor i iznosila je 8.328 eura, a slijede je sortimenti orahovine koji su postigli cijenu od 6.870 eura za kubik.

Kako navodi times.si, najveću cijenu ponudio je kupac iz Italije, a drugo najskuplje deblo otputovat će za Njemačku. Inače, na licitaciji su ove godine bila 32 kupca, od čega 12 Slovenaca, 12 Austrijanaca, pet Nijemaca, dvoje Talijana i jedan Hrvat.

Cijene na 11. licitaciji u Slovenj Gradecu bile su za četvrtinu više nego lani, a u ponudi je bilo više od 1.885 kubičnih metara svih vrsta drveta. Bez ponude je ostalo 251 deblo koje će se pokušati prodati u drugom kraju. Zanimljiva je opaska direktora Šumarskog zavoda Slovenije Damjana Oražema da bi cijena debla gorskog javora bila i viša da se stablo prilikom sječe nije prelomilo. Lom mu je smanjio vrijednost.

Licitaciju već 11 godina organiziraju udruge vlasnika šuma i Šumarski zavod Slovenije. Inače, gorski javor (Acer pseudoplatanus) naraste do oko 20-25 metara u visinu. Debla stabala su visoka i ravna, a krošnja je mala. Raste u brdovitom i planinskom području Evrope i Male Azije.

Foto: Pixabay/Red_Raccoon

Broj pregleda članka: 1216; Uspješnost članka: 100.8

Tagovi: Slovenija, Licitacija, Javor, Rekordna cijena

Ključne riječi članka: deblo, gorskog, javora, prodano, za, 9, 906, eura, licitaciji, cijena, javora, deblo, deblo gorskog javora


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!