Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovački savez Srbije
  • 13.11.2018. 16:15

Bratislav Ćirković: Nije puška za sve kriva!

Novi predsednik Lovačkov saveza Srbije Bratislav Ćirković našao se na čelu krovne organizacije srpskih lovaca u teškom, nezavidnom trenutku. Ipak, ima viziju za rešavanje problema.

Foto: Bratislav Ćirković
  • 8.437
  • 1.252
  • 0

Novi predsednik Lovačkov saveza Srbije (LSS), Bratislav Ćirković (38), našao se na čelu krovne organizacije srpskih lovaca u teškom, nezavidnom trenutku: veliki dugovi, urušeno poverenje, masovno neplaćanje članarine, svađe, podele. Ipak, mladi ekonomista i preduzetnik iz Niša, ujedno i predsednik tamošnjeg lovačkog udruženja, iako na početku velikog i teškog posla - vraćanja poverenja u LSS i njegovo normalno funkcionisanje, ima viziju kako to ostvariti.

Problemi i u lovištima i u gradu

Koliko će put do (nadamo se) "ozdravljenja" Saveza biti težak, može se videti na stepeništu zgrade LSS u Beogradu, u koju su se uselili beskućnici! "Na putu smo da rešimo taj problem i to ćemo vrlo brzo učiniti. Nema smisla da se stidimo da uvedemo goste u zgradu", kaže Ćirković. 

Predsednik LSS smatra da se mora otvoriti dijalog sa državom na temu zakona koji regulištu kompletno lovstvo, a pre svega Zakon o divljači i lovstvu, koji ima neke neprimenljive odredbe. Ali, ima i daleko većih problema. 

"Divljači je sve manje, a glavni razlozi za to nemaju nikakve veze sa lovcima i LSS. Nije puška za sve kriva! Da li poljoprivredni inspektori kontrolišu primenu pesticida i herbicida u agraru? Nisam siguran. Takođe, remize se razoravaju, staništa divljači uništavaju. A sve te stvari su ingerencija države, sa kojom treba otpočeti ozbiljne, partnerske razgovore. Lovci su pre svega ljubitelji i čuvari prirode, a ne samo lovci", naglašava Ćirković.

Posla će biti i za Sud časti

Ćirković je na mestu predsednika LSS zamenio Dragana Šormaza. Prema rečima novog predsednika, postoji sumnja da je u prethodnom periodu u Savezu bilo nezakonitih radnji, falsifikovanja dokumentacije, samovolje.

"Postoje ozbiljne indicije da je bilo mnogo nečasnih radnji. Ta tema će sa naći na Upravnom odboru, nakon kog ćemo zauzeti zajednički stav. Da li će tužilaštvo nešto preduzeti  - ne znam, to nije na LSS-u, ali mi ćemo pokrenuti ono što možemo, a to je odgovornost pred Sudom časti. Mora se jednom za svagda prekinuti praksa nekažnjavanja, da se ono što je bilo brzo zaboravlja, gura pod tepih i završi u stilu 'puj pike ne važi', rekao je Ćirković.  

Lovački savez Srbije
Bratislav Ćirković ima viziju kako da reši probleme Saveza (Foto: Dušan Knežić)

Trenutno registrovana dugovanja između 5,5 i 6 miliona dinara

LSS je, poznato je, u finansijskoj "dubiozi". Koliko ona tačno iznosi?

Na to pitanje ne mogu precizno da odgovorim dok se ne uradi tačan presek stanja. Na jednom računu LSS smo zatekli 55.000 dinara, a na drugom 460 dinara! Sa druge strane, trenutno registrovana dugovanja su između 5,5 i šest miliona dinara. Dug prema članovima Komisije za polaganje lovačkog ispita u bruto iznosu je oko 1. 600.000 dinara, na ime putnih troškova, članovima Upravnog, Nadzornog odbora i raznih komisija duguje se oko 1.200.000 dinara, tu su dugovanja za komunalne usluge. Sa druge strane, potražujemo novac na ime članarine od pokrajinskih i regionalnih saveza, oko četiri miliona dinara, kao i od nekiih lovčkih udruženja. Dobra okolnost je da su neka LU poslednjih dana počela da uplaćuju članarinu. Samim tim, i mi smo počeli da vraćamo deo dugovanja, a to ćemo nastaviti u narednom periodu. Sve ono što LSS duguje, biće vraćeno, ali u ovom momentu ne mogu da kažem u kom vremenskom periodu.

LSS kao savez saveza

LSS u bliskoj budućnosti s Vama na čelu?

Svaki predlog i ideju ću saslušati. Svi moramo da naučimo da slušamo. Ja ne dolazim iz sveta stručnjaka za lovstvo, ali šta ne znam - pitam. Moja uloga u LSS biće da budem menadžer i da sprovodim odluke Skupštine i UO LSS. Siguran sam da ćemo svi zajedno uspeti da obezbedimo funkcionisanje Saveza, jer nikome u Srbiji nije problem 200 dinara članarine po lovcu ako se zna gde pare idu i na šta se potroše.

Šta i kako dalje? LSS kao "savez saveza" ili "savez  lovačkih udruženja"?

Vidim ga kao savez saveza, ali ukoliko se kroz širok dijalog dođe do toga da neki delovi Srbije žele da rade direktno sa LSS, onda možemo da pronađemo model da LSS bude istovremeno i savez saveza i savez udruženja.


Tagovi

Bratislav Ćirković Lovački savez Srbije Zakon o divljači Dragan Šormaz


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)