Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj i prodaja borova
  • 13.12.2016. 15:00

Borovi za europsko tržište plaćaju se unaprijed

Proizvodnja borova ima perspektivu jer smo tržište od 500 milijuna ljudi kaže Davor Šenija iz Gornje Garešnice, koji na OPG-u uzgaja božićna drvca. Osim hrvatskog tržišta, robu mu kupuju Talijani i Nijemci koji su tvrdi korektni partneri, plaćaju redovito i unaprijed. Prodaja u Hrvatskoj starta 19. prosinca!

  • 8.584
  • 782
  • 0

Nordijsku jelu (Abies normanndiana), srebrnu (Picea puges) i običnu smreku (Picea abies) i druga božićna drvca ovih će dana kupcima ponuditi Davor Šenija (30),vlasnik OPG-a iz Gornje Garešnice, koji se bavi uzgojem borova i sadnog materijala. Već je 10 godina u tom poslu, nakon što je odustao od proizvodnje mlijeka s kojim se kaže na žalost "zna kako stoje stvari".

Prodaja božićnih drvaca od 19. prosinca

Počeo je prije desetak ljeta, gotovo iz hobija, a danas ima veleprodaju odnosno maloprodaju božićnih drvaca, koja će za kupce u Hrvatskoj na tržištu biti za prodaju od 19. prosinca. Proizvodnju je ustrojio na 15 hektara, a među zelenim blagom uzgaja i vrstu jele porijeklom iz Sjeverne Amerike. Dugih je iglica i svjetlije boje, a specifična je i zbog mirisa koji podsjeća na agrume. Prve primjerke sa OPG-a Šenija kupci će moći pribaviti nešto ranije, već 17. prosinca, na okretištu Črnomerec u Zagrebu, kod tamošnjeg trgovačkog centra.

Najbolje prolaze nordijske jele

Kod prodaje doznajemo najbolje prolaze nordijske jele bez obzira što su zahtjevne za uzgoj, a prednost im je što im iglice brzo ne otpadaju. Cijena se za prosječno visoko drvo (više od 1,5m) kreće od 150 kuna naviše, obična smreka je već od 50 kuna (ovisi o primjerku), a srebrna je po komadu od 100 kuna naviše.

Uzgoj borova

Licitacija za prodaju borova u Zagrebačkom holdingu

Licitacija za prodaju borova doznajemo tek se očekuje za par dana, a održava se u Zagrebačkom holdingu. Prvotno se kaže naš sugovornik objavljuje natječaj, na koji se valja javiti, platiti jamčevinu od dvije tisuće kuna odnosno treba predočiti dokumentaciju "da ste proizvođač, imate firmu i dr." Dažbine nisu male, što potvrđuju i plaćanja prodajnog mjesta na tržnicama.

Prodajno mjesto tisuću eura za šest dana

Dvadesetak četvornih metara tako košta oko tisuću eura za šest dana, a ispred trgovačkih centara nešto je bolje, jer prodavačima izađu ususret i daju im više prostora. Šenija kaže "ako borove prodajete u gradu morate imati i skladište, top za borove, valja ih izlagati na stalku da se proizvod u cijelosti vidi i dr." Prije svega objašnjava treba pribaviti dokumentaciju, ishoditi ugovor o najmu prodajnog mjesta od Savjetodavne šumarske službe, dozvolu za sječu.

Svako drvce s imenom proizvođača, cijenom, upisnim brojem

Također, svako drvce mora biti označeno imenom i prezimenom proizvođača, imati upisni broj, cijenu izraženu u kunama,porijeklo proizvoda i drugo. Iako je svoje "zeleno blago" gotovo u cijelosti (ras)prodao (nemalo vrtni centri), dio je robe izvezao u Njemačku, posebice srebrne smreke. Ostavio je kaže nešto božićnih drvaca i za svoje vjerne kupce za koje bi "cijene bile niže i do 70 kuna da mu nije svih dažbina".

Zapakirani borovi

Po božićna drvca mogu mu doći i u rasadnik odnosno na kućni prag. U poslu oko borova gospodinu Šeniji pomažu roditelji, a po potrebi uzima i nadničare, posebice jer je posla oko biljaka cijele godine, a prvi kreću već iza novogodišnjih praznika. Iako je šumarske struke tj. spoj je agronomije i šumarstva, dodatno se educirao za proizvodnju zimzelenih biljaka. One su osjetljive naravi posebice kada je riječ o razvoju od sjemena do sadnice.

Uz hladnu zimu manje štetnika

Ako je kaže zima hladnija, bilježi se manje štetnika, a ako je godina s puno vlage dosta je gljivičnih oboljenja. Među svojim je biljkama naš sugovornik svakog drugog dana jer treba ih stalno nadgledati, ponajprije sjeme koje je posađeno u lijehama. Sadnice ne podnose preniske, ali ni previsoke temperature (najbolje su one do 25 stupnjeva) smeta im i previše vlage, direktno svjetlo pa uvjeti za uzgoj trebaju biti gotovo idealni. Sustavna je briga oko biljaka, počevši od košnje okolnog im prostora do oštucavanja, uklanjanja starog granja, ali i gnojidbe (NPK gnojiva) ponajprije zimske. Potom slijede proljetni radovi jer kreće vegetacija pa valja pažnju obratiti na pojavu biljnih ušiju i drugih štetnika.

Jela najosjetljivije zimzeleno drvo

Od vrsta koje ima, najosjetljivije su jele koje je naš sugovornik usporedio s mimozama jer im smeta rani mraz, previše vode, pretoplo, prehladno ozračje. Uzgoj zimzelenih biljaka je dug proces jer od sjemena do sadnice treba proći i četiri godine, uz još dodatnih sedam da neki primjerak dostigne veličinu prosječnog božićnog drvca od oko dva metra. Kada je o uvozu božićnih drvaca riječ, često se dopremaju iz Mađarske gdje je razvijena proizvodnja borova, ali i Njemačke i Danske.

Prijevoz borova

U Hrvatsku dolaze drvca treće klase, a veliki je problem proizođača nelojalna konkurencija. Kada počne prodaja borova pred blagdane, šverceri su već pored prometnica sa "svojom robom." Nisu sankcionirani i nitko im ništa izgleda ne može, žali se naš sugovornik. Ipak, za one koji bi krenuli u proizvodnju borova i sadnica kaže ima perspektive uz puno rada, jer tržište smo sada od 500 milijuna ljudi. Već je tisuću eura dostatno za početak proizvodnje (treba odrediti odgovarajuću vrstu biljaka, sastav tla, klimu) uz malo marketinga.

Talijani i Njemci solidni kupci, korektni partneri i uredni platiše

Gospodin Šenija kaže kako svoja zimzelena drvca izvozi u Njemačku i Italiju koji su solidni kupci, korektni partneri i uredni platiše. "Plaćaju i prije dogovora, avansno" što je dobro jer božićna su drvca kvarljiva roba. Ako odsječete tisuću drvaca, a iznevjeri vas naručitelj, onda ste u problemu napominje. Dodaje da se božićna drvca u lončanici kod njih prodaju, ali i iznajmljuju (oko 400 kuna) ovisno o primjerku, u što je uključena dostava i odvoz nakon blagdana. Takve primjerke u pravilu poklanjaju javnim ustanovama poput škola i vrtića.


Fotoprilog


Tagovi

Borovi Nordijska Jela Smreka OPG Šenija Uzgoj Prodaja Licitacija Tržnice Uvoz Mađarska Prekupci Gornja Garešnica


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]