Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska strizibuba
  • 20.12.2020. 09:00

Azijska strizibuba napada više od 100 vrsta bjelogoričnog drveća, ali i voćke

Uočite li ovog karantenskog štetnika, obavijestite nas ili ostale nadležne službe, pozivaju iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Foto: Wikimedia/ Pudding4brains
  • 2.423
  • 300
  • 0

Pojava opasnog štetnika azijske strizibube (Anoplophora chinensis) nije novost, a iz Hrvatske agencije za poljoprivredi i hranu (HAPIH) poručuju da ako ga bilo tko uoči hitno obavijeste njih ili ostale nadležne službe. 

Naime, ovaj organizam prvi je put pronađen u našoj zemlji 2007. godine u rasadniku u Turnju, u Zadarskoj županiji. Taj karantenski štetnik podrijetlom iz Azije, koji se nalazi na EPPO A2 listi, a napada više od 100 vrsta bjelogoričnog drveća i grmlja, te nekoliko voćnih od kojih su mnoge u velikoj mjeri zastupljene u Hrvatskoj.

Simptomi napada

Prvi znaci napada azijske strizibube vrlo su karakteristični, ali ih je najčešće vrlo teško uočiti u gustim sklopovima biljaka (drveće, grmlje i druge biljke domaćini) obraslim korovom. 

Kako pojašnjavaju iz HAPIH-a, najčešće se na donjem dijelu debla uočava pojava piljevine, okrugle i velike izlazne rupe promjera 1 cm te imaga koja se u početku dohranjuju do spolne zrelosti mladim listovima, peteljkama i korom mladih izbojaka. Štete koje nastaju djelovanjem ličinki na zdravim sadnicama drveća i grmlja u početku uzrokuju njihovo slabljenje kao i osjetljivost stabala na uzročnike biljnih bolesti i oštećenja vjetrom, a kod jačih napada u konačnici uzrokuju potpuno sušenje stabala.

Propadanje stabala zbog djelovanja azijske strizibube u parkovima, drvoredima kao i u prirodnim šumama veliki je gospodarski, materijalni i sociološki gubitak, a u konačnici uzrokuje smanjenje i nestanak biološke raznolikosti.

Ove godine obavljen nadzor, svi rezultati negativni

Ministarstvo poljoprivrede, navode dalje, financiralo je veliku akciju eradikacije ovog opasnog karantenskog organizma u listopadu 2014. godine unutar zaraženih područja koja su obuhvaćala javne površine u Turnju i Sv. Filipu i Jakovu, te u privatnim vrtovima i okućnicama, kampovima s mnogim domaćinima štetnog organizma

Obavljena je informativna kampanja koja je rezultirala i javljanjem lokalnog poljoprivrednog poduzeća o simptomima napada na američkoj borovnici u 2019. godini gdje je prikupljeno 26 uzoraka koji su bili pozitivni na ovaj štetni organizam te još šest uzoraka prikupljenih s javnih i privatnih površina, sa stabala javora, u Biogradu na moru. 

Više o štetniku i simptomima možete pronaći ovdje.

Na mjestima novih nalaza provedene su mjere eradikacije u skladu s Provedbenom Odlukom, a ona je uključivala sječu stabala javora, uklanjanjem korijenja te usitnjavanjem biljnih dijelova i njihovim kontroliranim spaljivanjem na za to predviđenom mjestu, ukupno je uništeno devet stabala vrste javor i 7.000 komada biljaka američke borovnice uz poduzimanje potrebnih preventivnih mjera.

Upravo u demarkiranom području u sklopu programa posebnog nadzora obavljen je veći dio nadzora u 2020. godini u čijoj provedbi sudjeluju HAPIH – Centar za zaštitu bilja, DIRH – Fitosanitarna inspekcija i Hrvatski šumarski institut. Unutar demarkiranog područja prikupljena je većina planiranih uzoraka za laboratorijske analize. Rezultatima analiza svih do sada prikupljenih uzoraka nije potvrđena nazočnost ovog opasnog karantenskog organizma, a svi analizirani uzorci bili su negativni

Pojavio se novi štetnik: Narančin trnovit štitasti moljac napada agrume

"S obzirom na biologiju štetnika važno je nastaviti praćenje simptoma i u idućim godinama zato što veći dio života provodi zaštićen unutar stabla, a vidljivi simptomi napada u obliku piljevine uočljivi su tek kada je šteta već učinjena“, poručuju iz HAPIH-a.


Tagovi

Azijska strizibuba Drveće Parkovi Šume Sječa Uzorci HAPIH


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner