Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna drvca
  • 19.12.2020. 09:00
  • Požeško-slavonska, Donji Emovci

Antun Sadilek: Mlade sadnice bora treba zalijevati, a s gnojivom biti oprezan

Proizvodnjom se bavi već 15 godina, a ukupno ima oko 1.200 borova. U ovom ih razdoblju proda oko 150 po cijeni između 150 i 250 kuna.

Foto: Facebook/Poljoprivredna TV
  • 2.827
  • 82
  • 1

Prodaja borova ove godine krenula je nešto ranije, a sve zbog straha da se možda zbog trenutne situacije neće stići kupiti na vrijeme. Iako je ponuda onih umjetnih u trgovinama svake godine sve veća, još uvijek se većina građana odlučuje na prirodni, jedni zbog tradicije, drugi zbog posebnog mirisa i ugođaja koji donosi u domove u vrijeme blagdana.

Uspješni uzgajivač Antun Sadilek iz Donjih Emovaca otkrio je Poljoprivrednoj televiziji što sve osim same sadnje uključuje proizvodnja, na koji način ih gnoji, zalijeva te koji su najtraženiji proteklih godina.

"Imam piceu, abies i srebrni tamni i svijetli. Dva-tri dana pred Božić ih siječem, vozim na tržnicu gdje i prodajem“, kaže dodajući da borovi vole kiselo tlo i vlagu, a zalijevaju se samo mladice do druge godine i to najviše u svibnju i lipnju. "Male moram zalijevati inače nema ništa od njih. Nisam imao prolaz prije pa nisam mogao zalijevati i svi su se osušili“, prisjeća se loše godine.

Mlade sadnice treba zalijevati

Rastu, kako pojašnjava, minimalno pet godina, a nekima treba i deset. "Sadim ih u listopadu kada stane vegetacija. Probao sam i na otvorenom i jako teško uspijeva tako da sam odlučio od iduće godine male sadnice staviti između velikih kako bi ih štitile“, objašnjava.

Napominje da s gnojivom treba biti jako oprezan, a on KAN koristi samo zbog boje. "Gledao sam kod drugih proizvođača, svi su upaljeni unutra jer su previše pognojeni“, upozorava sugovornik.

Inače, proizvodnjom se bavi već 15 godina, a ukupno ima oko 1.200 borova. U ovom ih razdoblju proda oko 150 po cijeni između 150 i 250 kuna. Sve više njih, kako napominje, kupuju one u posudi koji mogu živjeti više godina.

Hrvatska ima 1.000 proizvođača, kupujmo domaća božićna drvca!

Poput drugih proizvođača, volio bi da ih se država sjeti i omogući poticaje ili potpore za veću proizvodnju. Sve što radi oko borova radi sam, a konkurentski se uvoz iz godine u godinu povećava i ugrožava prodaju teško uzgojenih - onih domaćih.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Bor Antun Sadilek Sadnja Prodaja Gnojidba


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner