Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova šuma
  • 03.06.2015. 14:30

64 miliona dinara za sanaciju šuma

Resorno ministarstvo sufinanciraće sanaciju šuma koje su prošle godine pogođene ledolomima.

  • 83
  • 3
  • 0

U šumskim gazdinstvima Niš i Boljevac u toku su radovi na sanaciji terena koji su u decembru prošle godine bili pogođeni ledolomima.

Teren je obišla i resorna ministarka Snežana Bogosavljević Bošković, koja je tom prilikom istakla kako će Ministarstvo sufinansirati sanaciju i pošumljavanje u narednom periodu, kako za šume u državnom, tako i za šume u privatnom vlasništvu, i to sa sredstvima koje je obezbedilo, u vrednosti od 64 miliona dinara u 2015. godini.

Mere sanacije kroz Akcioni plan

"Kroz Akcioni plan koji je usvojen, a kroz neophodna projektovana sredstva u vrednosti od 486 miliona dinara, sprovodiće se mere sanacije koje će obuhvatati uspostavljanje šumske putne infrastrukture, sadnju i setvu novih sadnica, kao i mere zaštite četinarskih šuma", istakla je ministarka, nakon što je obišla šume koje su prošle godine uništene ledolomima i ledoizvalama.

Cilj je povećanje udela šumarstva u ekonomskom i privrednom razvoju društva.

Sledi pošumljavanje i obnova

Spomenuta elementarna nepogoda značajno je oštetila šumski ekosistem u 5 upravnih okruga, a sada je počelo i saniranje štete. Kako su šume dragoceni prirodni resurs koji, osim drvne mase i plodova, imaju značajnu ulogu u zaštiti zemljišta, vode, vazduha, a osim toga, veliki su izvor kiseonika i predstavljaju pluća jedne regije, ministarka je naglasila da će se u narednom periodu raditi na pošumljavanju i obnavljanju šuma, kako niskih, tako i visokih, ali i na očuvanju resursa.


Tagovi

Očuvanje resursa Pošumljavanje Snežana Bogosavljević Bošković Ekosistem Akcioni plan Sanacija terena Niš Boljevac Ledolomi Ledoizvale