Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 12.09.2017. 14:49

58 milijuna kuna za razvoj šumskih područja

Riječ je o projektima koji će biti financirani novcem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Foto: mps
  • 522
  • 27
  • 0

Danas su u Ministarstvu poljoprivrede potpisani ugovori iz Mjere 08 - Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma, za operacije 8.5.2. i 8.6.1.

Ukupna vrijednosti odobrenih sredstava za te operacije iznosi 57.973.273,82 milijuna kuna, a riječ je o projektima koji će biti financirani novcem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Korisnicima se obratila državna tajnica Marija Vučković, a ugovore s korisnicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralno razvoju Matilda Copić.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih projekata pristiglih na natječaj za operaciju 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture", čiji su korisnici trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske, šumoposjednici, udruge šumoposjednika, udruge civilnog društva i druge pravne osobe aktivne u zaštiti prirode.

Odobreno je ukupno 20 projekata u vrijednosti 9,1 milijun kuna, a potpora iznosi do 100% ukupnih prihvatljivih troškova. Nakon što su prošli tjedan u Splitu potpisana tri ugovora s korisnicima za operaciju 8.5.2. iz Dalmatinskih županija danas je u Zagrebu potpisano još 13 ugovora ukupne vrijednosti 6.183.981,84 kn.

Za operaciju 8.6.1. "Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima" gdje kao korisnike imamo šumoposjednike, udruge šumoposjednika te obrte, mikro, mala i srednja poduzeća registrirana sukladno nacionalnim propisima. Odobreno je 40 projekata u vrijednosti od 48.890.747,72 kn, a potpora pokriva do 50% ukupnih prihvatljivih troškova. Za tu je operaciju danas potpisano 33 ugovora, ukupne vrijednosti 40.258.549,77 kn.

"Šumama i šumskim zemljištem u RH gospodari se planski i drvni resursi se koriste u onoj mjeri koja neće ugroziti njihov opstanak. Velik broj projekata i interes za povlačenje sredstava za ulaganja u razvoj i održivost šuma značajan su pokazatelj kako smo svjesni da su naše šume neprocjenjivo bogatstvo koje čuvamo", izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao "ovo je također još jedan od dobrih primjera povlačenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH kako bi se obnovila infrastruktura te modernizirala zastarjela tehnologija i oprema."

Foto: mps


Tagovi

Ruralni razvoj Ulaganje u razvoj šumskih područja Održivost šuma Tomislav Tolušić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.