Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obuka krava
  • 17.09.2021. 07:30

Znanstvenici obučili telad mokriti na točno određenom mjestu

Koristili su više metoda, a telad je već za 15 dana obuke naučila mokriti u oboru predviđenom za to. Cilj je smanjiti negativan utjecaj na okoliš.

Foto: Maja Celing Celić
  • 311
  • 200
  • 0

Novozelandski znanstvenici su uspjeli naučiti kave da obavljaju nuždu na za to predviđenom mjestu. A cilj im je pomoći u smanjenju onečišćenja vode i emisije stakleničkih plinova.

Kao što je, poznato, nitrati iz urina ispiru se u jezera, rijeke i vodotoke. Kada bi se krave mogle uvježbati na obavljanje nužde u zahodu, dušik bi se mogao uhvatiti prije nego što onečisti vodu ili se pretvori u dušikov oksid, stoji u priopćenju rezultata istraživanja Sveučiliša u Aucklandu, a prenosi scoop

Lindsay Matthews jedna od vodećih istraživačica kaže kako je javnost skeptična. No, pojasnila je da su postigli da krave mokre ujutro kada se probude, što pokazuje da imaju sposobnost trpjeti mokrenje.

"Ne postoji ništa u njihovoj neurofiziologiji što ih radikalno razlikuje od mačaka koje se mogu naučiti gdje obavljati nuždu", istaknula je. Ova je znanstvenica doktorirala na temu učenja i sklonosti krava, a 2007. je gostovala u radijskom intervjuu na temu utjecaja fekalija goveda na okoliš kada joj je voditelj u šali rekao da ih obuči da idu na toalet. To ju je navelo na razmišljanje.

Koristili su više metoda

Tako je 2015. u suradnji s profesorom Larsom Schraderom s njemačkog Federalnog istraživačkog instituta za zdravlje životinja provela pokus sa 16 teladi na farmi kojim je upravljao Istraživački institut za biologiju životinja u Njemačkoj.

Prva metoda učenja koju su koristili bila je uz pomoć vibrirajućih ogrlica koje su upozoravale životinje ako mokre na krivom mjestu. Kasnije su stavili telad u obor svijetlozelene boje kako bi se razlikovao od ostalih i nagradili ih omiljenom poslasticom ako obave što su trebale.

"U vrlo kratkom roku, životinje su shvatile vezu između željenog ponašanja i nagrade", objavili su znanstvenici. Sljedeći korak je bio povećati udaljenost životinja koje su morale više hodati do mjesta za obavljanje nužde. Ako bi ju obavile prije dolaska na zahod poprskali bi ih s malo hladne vode.

Prema njima, telad je prošla samo 15 dana obuke, a većina ih je naučila mokriti u toalet u roku od 20 do 25 mokrenja. Sljedeći njihov korak je istražiti kako prikupiti 10 do 20 posto urina da se smanje emisije stakleničkih plinova i ispiranje nitrata.


Tagovi

Znantvenici Obuka Krave Telad Mokrenje Nužda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]