Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Striža ovaca
  • 04.06.2018. 07:30

Značaj šišanja ovaca i kako pravilno obaviti strižu

Strižom ovaca se olakšava čišćenje kože i smanjuje mogućnost zadržavanja kožnih parazita. Strižom se, također, olakšava gubitak tjelesne topline, ubrzava metabolizam tvari, poboljšava apetit, popravlja kondicija i produkcija.

Foto: Flickr / Robert Taylor
  • 3.960
  • 80
  • 0

Vuna je izuzetno važan proizvod ovaca. Ona ima posebne karakteristike i bez obzira na napredak znanosti i tehnologije ne može se potpuno zamijeniti tekstilnim i sintetičkim sirovinama. Kako objašnjava dipl.inž. Safet Vesnić, strižom ovaca se olakšava čišćenje kože i smanjuje mogućnost zadržavanja kožnih parazita. Strižom se, također, olakšava gubitak tjelesne topline, ubrzava metabolizam tvari, poboljšava apetit, popravlja kondicija i produkcija. Ošišane ovce se manje znoje i brže suše. Ipak, treba napomenuti da su neposredno poslije šišanja životinje osjetljive na nagle vremenske promjene, pa ih je neophodno čuvati od prehlada zbog velike razlike u toplini.

Prije striže ovce treba pripremiti

U našem okružanju je uobičajeno da se šišanje, u normalnim godinama, obično obavlja u svibnju, odnosno onda kada je vrijeme dovoljno toplo. Međutim, u slučaju naglih zahlađenja, ošišane životinje treba držati u zatvorenom. Vesnić naglašava da ovce prije striže treba pripremiti jer one moraju biti što čistije, a runo koliko je god moguće manje zaprljano. Dobro bi bilo da se ovce prije striže podšišaju, odnosno da se ošišaju najprljaviji dijelovi tijela (rep, trbuh). Poželjno je da se 10-12 sati prije striže ovce ne hrane.

Napraviti precizan plan striže

Plan striže napraviti tako da se posao obavi u što kraćem roku, na odgovarajućem mjestu, pod čistom i suhom nadstrešnicom ili u dijelu ovčarnika. U nedostatku odgovarajućeg stola visine 40-50 cm, striža se može obaviti i na podu ili zemlji pokrivenoj nekom ceradom - platnom. Najprimitivniji i najmukotrpniji način je ručna striža ovaca. Vješti i dobro obučeni radnici makazama za stružu mogu ošišati 50-60 ovaca dnevno. Runo treba rezati pažljivo da se koža ne ošteti ili poreže jer svaka povreda može postati pogodno mjesto za ulazak raznih mikroorganizama u kožu i razvoj infekcija.

Nakon striže ovcama treba pojačati hranu

Strojna striža je puno bolja i brža, zato što omogućava jednolično, ravnomjerno šišanje, pri čemu se runo ne raspada i lakše se sortira. Takav način striže onemogućava oštećenje kože i stvaranje rana. Safet Vesnić naglašava, da bez obzira na tehniku, šišanje treba početi od glave ka repu. Ošišano runo se prostre tako da ispadnu sve nečistoće i druge primjese. Ono se potom ostavlja neko vrijeme na propuhu da se prosuši. Nakon šišanja ovce zahtijevaju topao smještaj i zaštitu od kiše, vjetra i drugih nepogoda, sve dok koža ne promijeni svoje reaktivne i obrambene sposobnosti protiv štetnog utjecaja vanjskih faktora. Ošišane ovce pojačavaju metabolizam, pa je zato neophodno da se u tom periodu bolje hrane, a naročito da im se daju koncentrati.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Ovce Striža Vesnić Safet Stočarstvo Ovčarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]