Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba goveda
  • 08.01.2019. 09:00

Značaj minerala i vitamina u pravilnoj hranidbi goveda

Svaki poremećaj odnosa mineralnih tvari u organizmu dovodi do promjena zdravstvenog stanja, dok nepovoljna vitaminska hranidba dovodi do najrazličitijih patoloških stanja kod raznih vrsta i kategorija domaćih životinja.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 924
  • 66
  • 0

Minerali su elementi bez kojih su u organizmu životinja nezamislive mnoge fiziološke funkcije. Od njih ovise biokemijski procesi u organizmu, zatim kretanje tekućine u tkivima, koagulacija krvi, procesi probave. Savjetodavac za područje stočarstva Dragan Radosavljević naglašava da svaki poremećaj odnosa mineralnih tvari u organizmu dovodi do promjena zdravstvenog stanja. Pojedini minerali poput kalcija, fosfora, kalija, natrija i magnezija se nalaze u tijelu u većim količinama, a služe za formiranje čvrstine kostura i drugih tkiva. Oni se još zovu i makroelementi.

Nedostatak minerala može uzrokovati bolesti životinja

Postoje i drugi neophodni minerali koji se nazivaju mikroelementima, kao što su: bakar, kobalt, jod, cink i drugi. Oni se nalaze u tkivima u vrlo malim količinama, ali svi imaju ozbiljnu ulogu u funkcioniranju čitavog organizma. U praksi je najčešće riječ o nedostatku jednog ili više potrebnih mineralnih sastojaka u hrani ili o nepovoljnom odnosu pojedinih minerala. Ti poremećaji se nepovoljno odražavaju na organizam životinje. Povećane potrebe za mineralnim tvarima pokazuju životinje s većim proizvodnim sposobnostima i u procesu razvoja organizma. Gravidne životinje troše više minerala, kao i mlade životinje kojima trebaju veće količine minerala za izgradnju tkiva i kostura.

Poremećaji odnosa fosfora i kalija mogu uzrokovati različite anomalije

Veće količine minerala troše se i kod povećane proizvodnje mlijeka, jaja, vune, u tovu.. Posebice je potrebno osigurati dovoljne količine kalcija i fosfora koji moraju biti u određenom odnosu. Ali taj odnos je često poremećen pa dolazi do mnogih anomalija kao što su: rahitis i osteomalacija, proždiranje raznih predmeta, lizanje zidova, pijenje tekućeg stajnjaka, nošenje jaja s mekom ljuskom, kanibalizam i slično. Također, manjak kalija i natrija u organizmu dovodi do različitih anomalija, kao što su poremećaji u probavi, smanjenje produkcije mlijeka, gubljenje apetita, lizanje raznih predmeta, smetnje u funkciji mišića i tako dalje.

Nedostatak natrij-klorida jače izražen kod biljojeda

Veći značaj se pridaje natriju, posebno njegovoj vezi s klorom, odnosno natrij-kloridu. Nedostatak natrij-klorida izraženiji je kod biljojeda jer oni s hranom primaju manje količine tog minerala, zato se ovcama daje sol, najčešće u vidu kamena koji one slobodno ližu. Među mineralima nephodnim za životinjski organizam nalazi se i željezo. Posebno je veliki njegov značaj kod mladih životinja, naročito kod prasadi, a donekle i kod teladi i janjadi kod kojih se, kao posljedica nedostatka željeza, javlja anemija. Treba spomenuti i nedostatke bakra, kobalta i joda u hrani, a oni su vrlo važni u funcijama organizma jer njihov nedostatak dovodi do raznih poremećaja.

Povećanje produktivnosti uzrokuje poremećaje hranidbe kod goveda

Organizam životinja se neprekidno troši. U njemu se odvijaju stalni procesi oksidacije. Da bi se ti procesi održali na razini fizioloških potreba, organizmu je redovno potrebna hrana. Poremećaj u tom sastavu i odnosu dovodi i do poremećaja u funkcijama. Intenziviranjem stočarske proizvodnje i željom za što većom produktivnošću domaćih životinja, sve više dolaze do izražaja razne nepravilnosti u hranidbi stoke. Najčešće je slučaj da životinje hranom ne dobivaju u dovoljnim količinama samo neke sastojke, čiji nedostatak dovodi do oboljenja ili smanjenja produktivnosti. Takva nepotpuna hranidba se ne primjećuje odmah, već kroz određeno vrijeme dolazi do pojave i patoloških stanja. U praksi se najčešće sreću pojave nedovoljne hranidbe u odnosu na sadržaj u hrani bjelančevina, minerala i vitamina.

Vitamini važni biokatalizatori životinjskog organizma

Iako sami ne ulaze u metabolizam životinjskog organizma, vitamini igraju izvanrednu ulogu u njegovoj regulaciji i predstavljaju važne biokatalizatore. Nepovoljna vitaminska hranidba dovodi do najrazličitijih patoloških stanja kod raznih vrsta i kategorija domaćih životinja. Tu se najčešće radi o vitaminima A, B, D, i C. Njihov nedostatak dovodi kod životinja do steriliteta, pobačaja, rađanja slabe i za život nesposobne mladunce, povećanog postotka oboljenja i ugibanja podmlatka. Pravilno sastavljenim obrokom izbjegavaju se avitaminoze i posljedice koje one izazivaju na zdravlje i proizvodne sposobnosti životinja.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Minerali Vitamini Goveda Govedarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo