Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj gusaka
  • 28.11.2021. 10:30
  • Požeško-slavonska, Bjeliševac

Zlatko Mahaček: Guščje meso i mast zbog svoje kvalitete sve traženiji

Inače, od jedne guske može se dobiti oko 400 do 500 grama masti. Kako se njegove životinje puno kreću ta količina je nešto manja, ali je sukladno tome kvaliteta puno veća. 

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 2.627
  • 280
  • 2

Bijeli hrvatski ovčari, koze, svinje, golubovi, kokoši i razne druge vrste životinja nalaze se na imanju Zlatka Mahačeka iz Bjeliševca kod Kutjeva. Uz to, ondje živi i oko tristo gusaka. 

"Imam sve vrste peradi koje mogu uspijevati u našim klimatskih uvjetima. Tu su guske, patke, kokoši razne vrste, perlinke, divlje guske", nabraja sugovornik. Otkriva kako je držao i paunove, no kako oni vole biti slobodni, šetati po selu, a privlače ih sjajni predmeti, morao ih se riješiti jer su grebali po plastenicima i automobilima. 

Životinje drži u poludivljim uvjetima, stalno su vani, hrane se prirodnom hranom kako bi meso bilo što zdravije i kvalitetnije.

Potražnja za guščjom masti velika

Perad je sva na prodaju, kaže, osim one koje su u rasplodu. 

"Nekada se kod gusaka prodavalo perje. Prvenstveno su bile za to, onda za meso i mast", ističe te dodaje kako danas perje bacaju jer ga nemaju kome prodati. 

Meso im je glavni proizvod, a prije par godina krenuli su i s prodajom guščje masti. "Vadim salo iz trbušne šupljine, topim, pakiram u teglice i stavim u frižider", objašnjava za Poljoprivrednu televiziju. 

Inače, od jedne guske može se napraviti oko 400 do 500 grama masti. Kako se njegove životinje puno kreću, ta količina je nešto manja, ali je sukladno tome kvaliteta puno veća. 

Najviše ju, otkriva, kupuju majke za djecu koja imaju respiratornih problema. "Potražnja je dosta velika. Djeluje na astmu, bronhitis, kašalj. Oduvijek su je naši preci koristili jer je alternativni izvor liječenja", ističe sugovornik. 

Izrazito dugovječne životinje

Zlatko je otkrio i na koji način se ona koristi, ali i zašto je dobro jesti guščje meso. 

"Mast se može uzeti oralno, miješati s medom, češnjakom, svinjskom masti. Može se mazati po koži, prsima, čelu, sinusima, a može se namazati i unutrašnjost nosa", objašnjava te dodaje kako sadrži malo zasićenih masnih kiselina u odnosu na biljna ulja, a ima i više nezasićenih masnih kiselina. Također, kaže, tu je i selen koji djeluje antikancerogeno. 

Meso je, objašnjava, dobro jer ima malo masti, dosta suhe tvari i bogato je nezasićenim mastima. 

Ove životinje su izrazito dugovječne i ne napadaju ih bolesti u odnosu na ostalu perad, osim fizičkih povreda. 

"Imam dva primjerka koja su stara 30 godina", ističe za kraj. 

Više o uzgoju gusaka, mesu i masti pogledajte u videu:


Tagovi

Zlatko Mahaček Uzgoj gusaka Meso Guščja mast


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner