Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 17.09.2022. 09:00

Životinje pate tijekom transporta - što donosi revizija zakona?

Životinjama je potrebno osigurati više prostora, sniziti temperaturu i skratiti vrijeme transporta, neki su od zahtjeva

Foto: Depositphoto/Miguel-Perfectti
  • 305
  • 54
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA iznijela je mišljenja koja će biti uključena u tekuću reviziju Zakona o dobrobiti životinja u EU. Kako navodi Euractiv, životinjama u transportu je potrebno više prostora, niže temperature i kraća putovanja kako bi se osigurala adekvatna zaštita.

Europska komisija je zatražila pet znanstvenih mišljenja, a istražili su zaštitu životinja, kao što su ovce, koze i goveda.

Brojne su negativne posljedice koje one mogu iskusiti tijekom različitih faza prijevoza, uključujući stres, dugotrajnu glad i žeđ, probleme mirovanja i ograničenja kretanja.

Princip "jednog zdravlja"

Potrebno im je osigurati više prostora, sniziti temperaturu i skratiti vrijeme transporta. Za one koje se prevoze u kontejnerima, kao što su perad i kunići, u trajanje putovanja treba uračunati sve vrijeme dok su u njima.

Životinje pate u transportu, ocijenila je Kikou (Foto: Depositphotos/adwo@hotmail.com)

Guilhem de Seze, šef odjela za proizvodnju procjene rizika EFSA, je naglasio kako je neophodno smanjiti nepotrebnu patnju i pomoći da životinje budu zdravije.

"Ovo je ključni element za sigurnost lanca prehrane s obzirom na bliske veze između dobrobiti i zdravlja životinja te bolesti koje se prenose hranom, u skladu s principom modela "jedno zdravlje", kojem je EFSA posvećena", rekao je on, misleći na "One health" pristup.

Copa-Cogeca: Transport životinja temeljiti na znanosti i vrsti, a ne emocijama

Ovaj princip ima za cilj stvaranje suradnje i sveobuhvatnog pristupa koji prepoznaje međusobne veze između ljudi, životinja, biljaka i njihovog zajedničkog okruženja kako bi se postigli optimalni rezultati zdravlja i dobrobiti.

Konzervativne preporuke?

Olga Kikou, voditeljica kampanje Compassion of World Farming EU, navela je da su rezultati potvrdili ono što su građani znali, a to je da životinje pate u transportu i da zakonodavstvo EU nije primjereno. Preporuke agencije je ocijenila kao prilično konzervativne.

Važeća regulativa EU o zaštiti životinja tijekom transporta stupila je na snagu 2005. godine, a mišljenja će pomoći u reviziji zakonodavstva o njihovoj dobrobiti, koja se provodi u okviru vodeće prehrambene politike EU i strategije Od polja do stola. 

Irski stočari protiv ograničenja u prijevozu živih životinja - zašto?

U drugoj polovini 2023. očekuje se prijedlog Komisije, a do kraja ove godine moglo bi biti usvojeno tercijarno zakonodavstvo za poboljšanje službene kontrole na brodovima za stoku, koje je neophodno nakon niza incidenata.


Tagovi

EFSA Transport životinja Dobrobit životinja Goveda Ovce Koze


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]