Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Laserski repelent
  • 08.04.2017. 17:30

Živinu štiti laserima od ptičjeg gripa!

Proizvođač jaja i voćar Danijel Heberic koristi lasere kako bi oterao nepoželjne ptice koje mogu da donesu zarazu na njegovu farmu.

  • 2.038
  • 123
  • 0

Na farmi u južnoj Engleskoj, tačnije grofoviji Zapadni Saseks (West Sussex) ništa ne prepuštaju slučaju kada je reč o zaštiti od ptičjeg gripa. Kako bi zaštitili koke nosilje od virusa influence ptica, koriste savremenu lasersku tehnologiju.

Pošto se radi o farmi koka nosilja koje su na otvorenom, tačnije u voćnjaku jabuke, vlasnik farme Danijel Heberic (Daniel Hoeberichts) odlučio je da testira jedinstveni koncept: "Koke nosilje su smeštene širom našeg 20 hektara velikog voćnjaka i želimo da uradimo sve da ih zaštitimo od infekcije. Kada smo čuli za Agrilaser tehnologiju učinilo nam se da je to odlično rešenje u zaštiti koka od ptičjeg gripa", izjavio je ovaj vlasnik farme i voćnjaka.

Laserski repelent tera ptice

Automatizovani laseri su inovativna metoda odbijanja neželjenih gostiju/ptica koje mogu da donesu zarazu na farmu, bez bojazni da im se fizički naudi. Sastav je razvila holandska kompanija Bird Control Group u saradnji s Tehničkim fakultetom Delft.

Ova tehnologija je bazirana na laseru (ne proizvodi zvuke) i efikasna je između 90% i 100% u zavisnosti od podneblja i vrste ptica, što je čini dobrom alternativom za skupa rešenja postavljanja mreža iznad živine na otvorenom.


Tagovi

Lader Živina Koke nosilje Danijel Heberic Agrilaser tehnologija Ptičji grip


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)