Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Remont stada
  • 23.02.2019. 12:00

Ženska telad, osnova kontinuirane proizvodnje mlijeka

Žensku se telad ostavlja u proizvodnji, uzgaja do visokokvalitetnih rasplodnih junica i koristi za daljnju reprodukciju. Za muzna grla nema pauze, stanke niti odmora.

Foto: Pixabay/127071
  • 876
  • 85
  • 0

Formula uspješne kontinuirane proizvodnje mlijeka i uzgoja mliječnih krava, započinje s teladi. Ženska telad se ostavlja u proizvodnji, uzgaja do visokokvalitetnih rasplodnih junica i koristi za daljnju reprodukciju, dok se muška telad prodaje ili preusmjerava u tov. Nerijetko se događaju pogreške u uzgoju ili nesvjesni propusti farmera tijekom odgoja junica, naročito u kritičnom periodu do 6. mjeseca starosti, a poslije je i s najboljom hranidbom i genetskim potencijalom junice, vrlo teško popraviti pogreške. Uzgoj junica predstavlja dugoročna rješenja i pretpostavke za formiranje zdravog visokokvalitetnog proizvodnog stada.

Napor i stres za muzna grla

Za muzna grla se često kaže da su pokretne žive tvornice. Godinama unazad farmeri rade na poboljšanju genetskog potencijala i povećanja mliječnosti, što se danas može reći s dosta uspjeha. EU prosjek proizvodnje mlijeka po grlu u 2018. godini bio je iznad 7.500 litara. I dok se kontinuirano povećava proizvodnja mlijeka po grlu, sve više su izražene posljedice koje trpe muzna grla. Stres, iscrpljenost, veći rizik od oboljenja, smanjen broj godina proizvodnje, nužno traži nova tehnološka rješenja u proizvodnji.

Visoko produktivna grla u proizvodnji se drže u prosjeku do 4 laktacije, čak postoje primjeri i samo do 2 ili 3 laktacije nakon čega se krave izlučuju iz proizvodnje. Proizvodnja mlijeka za posljedicu ostavlja veliki napor i stres za muzna grla, i jednostavno dolaze do faze proizvodnje kada moraju biti zamijenjene. U tom momentu dolazi rezultat uspješnog uzgoja junica, koje ulaze u proizvodnju, prvi pripust ili osjemenjivanje junica je nabolje obaviti u dobi 14 – 17 mjeseci starosti. Taj postupak remonta stada predstavlja osnovnu kariku kontinuirane visoke produkcije mlijeka na farmama.

Spriječiti prijevremeno izlučenje krava iz proizvodnje

Obnova ili remont stada je dio proizvodno tehnološkog uzgoja mliječnih grla. Nema ustaljenog termina kada se obavlja remont stada, niti postoji određeno vrijeme. Farmer prateći broj laktacija grla i proizvodnju mlijeka mora obratiti pažnju i na pasminu goveda, zdravstveno stanje, kondiciju, uvjete držanja i postotak uspješnog teljenja jedinki kako bi donio konačnu odluku o izlučivanju, odnosno obnovu proizvodnog stada.

Visokoproduktivna grla poput pasmine Holstein izlučuju se iz proizvodnje prije nego li je to slučaj sa pasminom Simental. Također nisu isti uvjeti na modernim farmama s preko 100 krava u proizvodnji, i na malim obiteljskim gospodarstvima gdje se krave, u prosjeku do 3 u proizvodnji, drže u štalama. Proizvodni vijek je u takvim uvjetima produžen i do 7-8 godina sa 4-5 teljenja. Svako prijevremeno izlučenje goveda iz proizvodnje znači gubitak, a da bi se spriječila takva vrsta gubitaka osnovni preduvjet je osigurati dobro zdravlje stada, odgovarajući smještaj i hranidbu.

Posebice su kritični periodi suhostaja i početak laktacije kada i najčešće dolazi do bolesti koje uzrokuju prijevremeno izlučenje. Vrlo jednostavna praksa za poboljšanje zdravlja i kondicije, ali i jako zanemarena su ispusti i slobodna ispaša koji uveliko mogu pomoći kod smanjenja rizika od prijevremenog izlučenja krava iz proizvodnje.

Muzna grla nemaju pauzu

Za muzna grla nema pauze, stanke niti odmora. Proizvodni ciklus kreće nakon prvog pripusta, osjemenjivanja, perioda gravidnosti, na kraju teljenja i faza laktacije. Da bi se ovaj ciklus održao u kontinuitetu sa zdravim visokoproduktivnim grlima, ženska telad, junice predstavljaju osnovu.

Radi li se o većem broju junica, preporuke su osigurati svim jedinkama iste uvjete držanja i hranidbe. Kako bi se to što lakše osiguralo, najbolje je razvrstati junice po starosnim grupama. Grupe do 6 mjeseci starosti, 7-12 mjeseci i 13 – 14 i grupe 15 do 17 mjeseci za junice koje su određene za pripust.


Tagovi

Remont stada Ženska telad Muzna grla Pogreške u uzgoju Rasplodne junice Laktacija


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]