Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alpino koza
  • 19.07.2019. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Orahovica

Željko Kleić: Alpino koze su odlične iako ih, da bi se dale musti, često moramo podmititi

U prosjeku daju dva jareta, a zna biti i tri. Jednom sam imao četiri jareta, priča Željko Kleić koji sa suprugom Gordanom uzgaja alpino koze, a čiji su proizvodi od kozjeg mlijeka itekako poznati.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.654
  • 288
  • 0

Orahovica i njezini obronci više su nalik krajoliku u Gorskom Kotaru nego li u Slavoniji. Brda, vijugavi putevi, potoci sve je to Orahovica. I takvim jednim putem, onako kaldrmom u blizini nadaleko poznatog Orahovačkog jezera, skrenete i do jedne male udoline uz potok. Tamo su davno prije svoje imanje za odmor smjestili Željko i Gordana Kleić.

Danas, ovaj par Osječana nakon što su im djeca odrasla, žive na svojoj nekadašnjoj vikendici u društvu s kozama, kokoškama, kunićima, psima, uz potok, i u sprezi s prirodom hraneći se hranom iz svoga vrta. Žive u drvenoj kući, koju bih slobodno usporedio s onom iz filmova o američkim traperima. No, sir i mlijeko su naš razlog posjete. Danas su Kleići poznati po svojim mliječnim proizvodima od kozjeg mlijeka.

Imaju 20 koza pasmine francuska alpina i četiri križane sa sanskom kozom

"Imam 24 koze pasmine francuska alpina. Četiri su malo križane sa sanskom kozom. No, 20 je čistokrvnih, a imao sam jedno vrijeme sanskog jarca pa od tuda i tih nekoliko koza križanaca. Iz selekcije sam nabavio devet komada novih alpino koza. Odlične su sve. U prosjeku daju dva jareta, a zna biti i tri. Jednom sam imao četiri jareta", priča Željko Kleić pokazujući nam objekt u kojem drži koze.

'Podmićivanjem' do lakše muže 

Muze ujutro i navečer. Na paši po mogućnosti budu što više kada to vrijeme dozvoli. "One budu uvijek vani. I zimi ako nema snijega izađu van isto. Tada jedu kupine, bazgu i što god nađu za brstiti. Ako je snijeg ili kiša one se već i same sakriju. Sve su pod nadstrešnicom. Kao dodatnu hranu dajem smjesu kukuruza, zobi i ječma. To im dajem kada muzemo jer ne daju se pomusti ako ih, da tako kažemo, ne podmitimo. To su u biti male doze od 200 do 250 grama.

Ako nema paše zbog kišnog dana, odmah osjetimo u mužnji. One prepolove mlijeko. Ako ima više jarića onda također ne uzimamo mlijeko. Ali ako je jedno jare onda ima i večernja muža i kod takve koze. S 15 do 20 dana jarići već počinju jesti. Potpuno nakon dva mjeseca odvaja se od sise. Laktacija je od 240 do 300 dana. Dva mjeseca prije jarenja koza obično zasuši", ističe Kleić, šetajući s nama kroz imanje, u društvu koza, ali i svojih pasa pasmine Border collie.

Proizvode sir, jogurt i mlijeko 

Gospođu Gordanu zatekli smo u kuhinji gdje pravi sireve. Prave polutvrde sireve, dimljene, skutu, jogurt, mladi sir, prodaju i svježe mlijeko, a probali smo i kamembert kojeg prave od nedavno, ali ga još ne prodaju. Sir, jogurt i mlijeko prodaju po narudžbi najčešće kupcima u Orahovici i Osijeku kojima sve to što naruče i sami dostavljaju.

Kako bi što prije došli do mlijeka, jariće gledaju što prije prodati. Često daju oglas i da za 100 kuna prodaju sedam dana staro jare. "Kupe ga za daljnji rasplod i othrane na dudu, a ja dobijem mnogo jer dobijem mlijeko. One sporo napreduju tako da je to jedan od razloga da više mlijeka dobijemo", objašnjava.

Vikendicu su pretvorili u mali raj 

Na svom imanju imaju i jato kokoši nesilica u poluslobodnom držanju, a i lijep povrtnjak. Bunar, potok o obližnji izvor su načini kako osiguravaju vodu za sebe, stoku i povrtnjak. Struju dobivaju uz pomoć sunca, a kada fali sunca ili trebaju veće potrošače moraju akumulatore u kući napuniti uz pomoć agregata. No, osim toga zatičemo i mehanizaciju. Veliki broj livada u okolici, a čiji su vlasnici stariji ljudi, Kleić kosi i tako sebi osigurava sijeno, a njima održavanje njihove zemlje. Od mehanizacije imaju prikolicu za sijeno, traktor, kosilicu, okretač, balirku.


Fotoprilog


Tagovi

Željko Kleić Gordana Kleić Francuska alpina Koze Sir Mliječni proizvodi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo