Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fanon
  • 07.04.2017. 11:30

Želite hraniti stoku hranom koja "Ne sadrži GMO"?

Je li GMO štetan za ljudsko zdravlje? Što uvozimo? Kontrolira li se to u Hrvatskoj i na koji način? Kako se deklarira stočna hrana? Tvrtka Fanon svojim kupcima daje mogućnost korištenje znaka Ne sadrži GMO certificiran od strane VLOG-a, najjačeg njemačkog udruženja za nonGMO!

Foto: dolgachov/bigstockphoto.com
  • 3.339
  • 360
  • 0

Je li GMO štetan za ljudsko zdravlje? Ima dokaza "za" i "protiv" no definitivno je da utječe na bioraznolikost. Što zapravo jedemo? Što uvozimo? Kontrolira li se u Hrvatskoj to i na koji način? Kako se deklarira hrana, a kako se deklarira stočna hrana?

Tvrtka Fanon svojim kupcima daje mogućnost korištenje znaka ''Ne sadrži GMO'' kako bi olakšali pronalaženje proizvoda koji ne sadrže GMO i time potaknuli domaću kvalitetnu proizvodnju pred raznim proizvodima iz uvoza.

Dana 01. ožujka 2016. godine Fanon proizvodi bez sirovina koje sadrže GMO, a 22. veljače 2017. godine certificirani su od strane VLOG-a, najjačeg njemačkog udruženja za nonGMO, usvojen od strane njemačkog ministarstva.

Što je VLOG?

Skraćenica VLOG znači "Verband Lebensmittel ohne Gentechnik", odnosno Udruženje proizvođača (tvrtke, distributeri, poljoprivrednici i pojedinci) hrane bez genetski modificiranih organizama - razvilo Savezno Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i zaštite potrošača.

Cilj je bio napraviti odmak od GMO-a u označavanju proizvoda bez GMO, te prije svega informiranju potrošača.

EU (1829/2003 i 1830/2003) Proizvodi životinjskog porjekla poput mlijeka, jaja i mesa izuzeti su označavanja, iako su životinje hranjene GMO hranom. Također, etiketa "Ohne Gentechnik" je njemački program označavanja proizvoda koji ne sadrže GMO.

Jednim logom označava se Hrana za životinje koja NE sadrži GMO, a drugim se znakom označavaju prehrambeni proizvodi životinjskog podrijetla i potvrđuje da te životinje nisu u hranidbi imale hranu iz GMO-a.

Logo "Ne sadrži GMO"

Što takav certifikat znači Fanonu?

  • čvrsto uporište u borbi protiv GMO-a u RH
  • učvršćuju svoju poziciju, jasan stav i viziju buduće hranidbe životinja i prehrane ljudi
  • odmak od standarne ponude - ovo su premium proizvodi!
  • pravna sigurnost, jer dosad su imali "vlastiti standard" koji nije bio javno priznati, ali sada imaju puno jači argument
  • kompletno novi sustav i način razmišljanja - još suženiji krug unutar QS sustava, još manje prostora za pogrešku

Dakle, ako ste u potpunosti sigurni da u hranidbi vaših životinja nije korištena hrana koja sadrži GMO, zašto ne biste i svoje proizvode označili sličnim znakom? Korištenje tog znaka je za Fanon kupce u potpunosti slobodno, s time što je potrebno voditi računa da je takvo deklariranje podložno kontroli i da je svaka zloupotreba kažnjiva nemalim kaznama ukoliko se utvrdi suprotno od označenog.

Neki znanstveno dokazani argumenti o GMO-u

Neki znanstveno doakazani argumenti o GMO-u su: višestruki toksini otkriveni u krvi majke i fetusa, DNA iz genetski modificiranih usjeva može se prenijeti u ljude koji ih jedu (znanstvenici naglašavaju da postoji dovoljan dokaz da putem jela uneseni DNA fragmenti nose kompletne gene koji mogu ući u ljudski sustav cirkulacije putem nepoznatog mehanizma).

Nova studija povezuje GMO sa poremećajem prema glutenu koji zahvaća 18 milijuna Amerikanaca (autori povezuju GM hranu sa pet stanja koja mogu uzrokovati ili pogoršati sposobnost tolerancije na gluten, uključujući autoimunosne bolesti, celijakiju: crijevna propusnost, neuravnoteženost bakterija u crijevima, imunološke aktivacije i alergijske reakcije, poremećaj probave i oštećen crijevni zid).

U anketama 83% Nijemaca se izjasnilo da konzumira hranu nonGMO podrijetla. Zabluda?

Studija povezuje genetski modificirani kukuruz s tumorom na štakorima. Glifosati uzrokuju rast ljudskih stanica raka dojke preko receptora estrogena (Glifosat je izvršio učinak proliferacije samo u ljudskom, hormonski ovisnom raku dojke). Glifosati uzrokuju autizam, Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest. CYP genetski put je vrlo važan za normalno, prirodno funkcioniranje različitih bioloških sustava unutar našeg tijela. Upravo jer su ljudi bili izloženi glifosatima, došlo je do pada razine aminokiseline triptofana, te zato oni nemaju nužno signaliziranje neurotransmitera serotonina, a što je opet povezano s dobitkom težine, depresijom i Alzheimerovom bolesti.

Istraživanja povezuju GM životinjsku hranu sa ozbiljnom upalom želuca i povećanjem maternica kod svinja. GM svinje su imale težu maternicu za 25% za razliku od ne-GM svinja. Svinje hranjene sa GM hrane su imale veći udio teških upala želuca za 32% u usporedbi sa ostalih 125 ne-GM svinja.

Fanon "Ne sadrži GMO"

Pozitivni pomaci na hrvatskom tržištu

Vide se pozitivni pomaci na hrvatskom tržištu. Prije svega kupcima je stalo do toga da imaju siguran i kontroliran proizvod, te da od svoga proizvođača mogu dobiti sve informacije o sadržaju proizvoda. A s druge strane i proizvođači stočne hrane u Hrvatskoj se moraju distancirati od uvoznih proizvoda koji sadrže GMO.

Zna li hrvatski farmer što kupuje?

Napravili smo internu analizu na sojinu sačmu i 9 proizvoda iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Srbije. Samo jedan deklarira da proizvod sadrži GMO, dok ostalih 8 to ne deklarira, a dokazano su GMO. To se može regulirati jedino uvođenjem GMO free standarda, kojeg imaju skoro sve zemlje članice EU.

Hrvatski proizvođači i OPGovi skupo plaćaju vanjska certificiranja i analize u akreditiranim laboratorijima, a sve to možemo imati i kod nas. Da li je farmer u Hrvatskoj spreman trenutno platiti više za proizvod koji NE sadrži GMO? Jako malo njih. Zato smo tu napravili dodatni iskorak, jer smo tehnološkim i inovativnim hranidbenim konceptima uspjeli proizvesti hranu za životinje koja ne sadrži GMO po istim cijenama kao što je i GMO hrana, što nadalje znači da finalni proizvod neće biti skuplji na tržištu od dosadašnjeg.

Ciljevi koji Fanon želi ostvariti

Neki od ciljeva koje Fanon želi postići su:

  • cijena i samo cijena ne može biti kriterij i ne može se natjecati s tim!
  • iskoristiti ovaj alat kod kupaca, ali ne samo u prodaju naših proizvoda već i u promociji njihovih proizvoda
  • pripremiti kupce na možebitne promjene u regulativi o GMO-u (Ministarstvo poljoprivrede)
  • ovo je samo normalan slijed trendova EU i svijeta i pitanje je tko će to najbolje i najprije iskoristiti u Hrvatskoj
  • marketinški i fizički odmak u veleprodaji i maloprodaji
  • rad na farmama i argumentirano slaganje obroka - otvorena kalkulacija

U videu pogledajte primjer OPG-a Igor Šurlan koji uzgajaju piliće hranom koja ne sadrži GMO.

Za više informacija obratite se tvrtki Fanon na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: dolgachov/bigstockphoto.com


Tagovi

Fanon NonGMO Hrana za životinje Stoka Utjecaj Njemačka VLOG Certifikat Zdravlje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]