Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ždrijebe Arija
  • 17.05.2021. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Daskatica

Ždrijebe Arija ostalo bez majke: Koze uskočile u pomoć

Kako je Arija višlja od njih, Josip se morao dosjetiti kako da im uskladi visinu. Na balu sijena, tako je postavio drveno postolje na koje je stavio kozu. Ždrijebe je jako brzo 'skužilo' princip i počelo sisati.

Foto: Josip Roviščanec
  • 1.032
  • 471
  • 0

"Nesretnim slučajem izgubio sam kobilu par sati nakon ždrijebljenja, a sreća u nesreći je da je ždrijebe uspjelo posisati kolostrum“, uvodi nas Josip Rovišćanec u neskvakidašnju priču koja je započela tragičnim događajem, ali s ipak sretnim epilogom.

Naime, ovom se stočaru iz Daskatice u okolici Čazme oždrijebilo mladunče nazvano Arija čija je majka par sati nakon ždrijebljenja puštena na ispust u koral na kojem je bila još jedna kobila. U igri ju je ona slučajno udarila u trbuh, dobila je unutarnje krvarenje i ubrzo nakon toga uginula. 

Mladunče je ostalo bez majke, ali i bez izvora hrane. Josip ju je prvo pokušao hraniti dudom, no to je bilo teško jer je od grijanog mlijeka dobila proljev. 

"Bacio sam se u istraživanje što joj dati, a veterinari s fakulteta u Zagrebu preporučili su mi kozje mlijeko. Ono je po sastavu najsličnije majčinom, a pošto imam koze odlučio sam probati“, prepričava nam sugovornik. 

Josip Roviščanec s Arijom

Problem je, kaže, što su sve njegove imale kozliće pa je od prijatelja posudio dvije. "Tu je ždrijebe bilo malo gladno jer smo trebali sve organizirati. Kada sam ih dovezao stavio sam ih zajedno, brzo su se navikli jedni na druge“, pojašnjava. 

Kako je Arija višlja od njih, morao se dosjetiti kako im uskladi visinu. Na balu sijena postavio je drveno postolje na koje je stavio kozu. "Ždrijebe je jako brzo 'skužilo' princip i počelo sisati“, navodi. U početku je sisalo svaka dva sata, a sada, budući da jede krutu hranu, svakih četiri. 

Josip jako žali što se dogodio nesretan slučaj s kobilom kojoj je ovo bilo prvo ždrjebljenje, ali, kako ističe, najvažnije je da je mlado zadovoljno, jede i napreduje.

Za kraj, otkriva nam kako je ljubav prema konjima naslijedio od pradjeda, a osim o njima brine još i o sedam koza koje drži za vlastite potrebe. 

Kako to izgleda kada ždrijebe siše mlijeko od koze pogledajte u videu:


Tagovi

Kobila Uginula Ždrijebe Arija Kozje mlijeko Josip Roviščanec


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]