Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 13.02.2023. 16:30
  • Sisačko-moslavačka, Lonjsko polje

Zbog posljedica zaraze bedrenicom po grlu stoke 73,24 eura pomoći

Programom pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom je predviđeno 25 tisuća eura iz državnog proračuna.

Foto: Depositphotos/Laputin
  • 2.039
  • 134
  • 0

Nacrt Programa pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom u 2023. godini pušten je u javno savjetovanje.

Program ima za cilj kroz financijsku pomoć gospodarstvima, obuhvaćenim provođenjem mjera iz naredbe, osigurati naknadu po uvjetnom grlu (UG) stoke zbog otežanog poslovanja kako bi se ublažili gubici nastali provođenjem mjera za suzbijanje bolesti.

Provodi se u 2023. godini, a za to je predviđeno 25 tisuća eura iz državnog proračuna. Financijska potpora po prihvatljivom uvjetnom grlu iznosi 73,24 eura.

"Ako ukupna vrijednost zahtjeva premaši omotnicu predviđenu za provedbu ovoga Programa, maksimalni jedinični iznos po prihvatljivom UG proporcionalno se smanjuje", stoji u nacrtu.

Tko su prihvatljivi korisnici?

Za potporu su prihvatljiva sva grla korisnika koja pripadaju vrstama goveda, kopitari, koze i ovce.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave stočarskom proizvodnjom.

Svi oni moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, zatim u Registar farmi i imati upisana grla u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) na dan 18. srpnja 2022. godine te biti navedeni na izvještaju veterinarske inspekcije Državnog inspektorata o cijepljenim životinjama na zajedničkim pašnjacima Osekovsko polje, Repušničko polje, Gračansko polje i područje zajedničkog pašnjaka Veliko Svinjičko u skladu s Naredbom.

Više informacije pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 23.2.2023., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Bolest se još uvijek javlja

Inače, iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane objavili su kako je novi slučaj bedrenice potvrđen 27. siječnja 2023. godine u konja uginulog na području pašnjaka Osekovo. Mjere suzbijanja i sprječavanja širenja te bolesti na tom su području trajale do 10. veljače.

Međutim, iz ove uprave napominju da su područja zajedničkih pašnjaka Repušnica, Osekovo, Gračenica i Veliko Svinjičko na području Parka prirode Lonjsko polje u Sisačko-moslavačkoj županiji određena zaraženim područjem zbog izbijanja zarazne bolesti bedrenica te se na njima i dalje provode određene mjere kontrole i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti.


Tagovi

Bedrenica Program pomoći Financijska pomoć Zarazna bolest Javno savjetovanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.