Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirana Vedrine
  • 30.10.2020. 09:00
  • Ličko-senjska, Medak

Zbog otežanog otkupa mlijeka otvorili siranu, s OPG-a Medak sad stižu basa, škripavac, jogurti

Najbolja je ona krava koja se po ničemu ne izdvaja već samo radi 'svoj posao', kaže Dominik Zeko, vlasnik OPG Medak sa 140 jerseyica s čije farme u obiteljsku siranu Vedrine odlazi sirovina i prerađuje se u vrijedne tradicionalne proizvode.

Foto: Marinko Petković
  • 2.174
  • 148
  • 1

Vedrine, mala obiteljska sirana nalazi se usred Like u mjestu Medak, a farma na istoimenoj lokaciji u selu Brezik, ispod Vaganskog vrha na Velebitu. Iza sirane stoje složne sestre Milana Mileusnić i Ana Todorić, jedna je glavna u sirani i mljekari, a druga u prodaji dok je vlasnik farme sa 140 grla od kojih 75 muznih krava pasmine jersey, lički zet, a Milanin suprug Dominik Zeko.  

Na naš upit zašto jerseyice, Zeko spremno odgovara da su one najsličnije autohtonim ličkim bušama, a nisu toliko zahtjevne za uzgoj u otežanim uvjetima brdsko-planinskog područja. Uz to, daju vrlo kvalitetno mlijeko, u prosjeku 20 litara dnevno koje preko zime ima šest posto masnoće i četiri posto bjelančevina.

Od svibnja prošle godine, nakon četiri godina proizvodnje mlijeka na farmi, krenuli su nakon završene obuke za sirare u proizvodnju tradicionalnih mliječnih proizvoda s 5 do 6,3 posto mliječne masti od vlastite sirovine. U ponudi imaju ličku basu, kisel'nu, škripavac, svježi sir i vrhnje, kuhane sireve s raznim začinima te vareniku, kako ondje zovu svježe mlijeko, čvrsti jogurt, tekući jogurt i voćne jogurte.

Otvorili siranu zbog otežanog otkupa mlijeka 

Na farmi smo zatekli Milanu i Dominika, a dok je ona završavala u deset sati mužnju, on je spretno provjeravao stelnost jedne krave. "Najbolja je ona krava koja se po ničemu ne izdvaja već samo radi 'svoj posao'", kaže Dominik napominjući da na sve jednako paze jer se radi o uzgoju u kojem se kombinira ispaša i slobodno držanje u staji.

Složna obitelj: Milana Mileusnić zadužena je za siranu, ali i brine o kravama  

S farmom su krenuli 2016. godine, kada su im stigla prva dva kamiona steonih junica iz Njemačke, premda je projekt, nakon povratka iz te zemlje, počeo još i ranije, 2012. godine. Naime, bilo je dovoljno nekoliko posjeta, pomalo divljoj, ali prekrasnoj Lici, da ovi mlađi ljudi, a Milana je Zagrepčanka ličkih korijena, shvate gdje žele graditi svoju budućnost: obiteljsku kuću, farmu, siranu... 

"Međutim, prijava na IPARD je bila pogreška jer smo izgubili godinu dana, da bi na kraju od njega i odustali. Proizvodnja mlijeka, pak, nije profitabilna bez poticaja, koji su nužno potrebni za silne investicije, bilo u poljoprivrednu mehanizaciju, kao i u siranu, što sve traži i nova zapošljavanja", navodi vlasnik koji računa da će proći na natječaju na tip operacije 4.2.1. Programa ruralnog razvoja, koja se odnosi na preradu u poljoprivredi, a za koju su se prijavili.   

U planu im je i završiti rekonstrukciju sirane te je preseliti na farmu, koja je sastavljena od niza pokretnih kontejnera, bez uobičajene betonizacije.    

Riječ je o odlučnim ljudima, koji su sada u najboljim godinama, a koji su vidjeli svijeta i znaju da se samo predan rad, na duge staze, isplati odnosno da nema uspjeha u poljoprivredi, posebno ne u stočarstvu, preko noći. Rade sve obiteljski, Milana je zadužena za siranu, svaki dan je u gumenim čizmama u mljekari, Ana za prodaju i komunikaciju s kupcima putem društvenih mreža, Dominik je gazda na farmi, gdje je i puno poljoprivredne mehanizacije, bez koje nema uspješne poljoprivredne proizvodnje, a Anin suprug vozi dostave.

Pandemija poremetila planove, ali i povećala prodaju 

Zajedno na farmi i u sirani ima osam zaposlenih, a svako jutro i večer, po dvoje u smjeni obavlja mužnju krava. Završiti za sirare i okrenuti se i preradi, odlučili su lani kada su krenule komplikacije s otkupom mlijeka, koje su na sreću sad prestale, iako je cijena i dalje na donjem minimumu isplativosti. 

Dominik Zeko odlučio se za pasminu jersey koja je slična, kaže, autohtonoj buši 

Ove godine započeli su sa širenjem na tržnice u Zagrebu i Samoboru te u Zadru. Nažalost, kao i mnogima, pandemija koronavirusa im je poremetila planove, no ni to ih nije spriječilo u plasmanu proizvoda koji ne mogu čekati. Naime, zahvaljujući dostavi prodaja je rasla, iako njihovi domaći proizvodi, bez konzervansa i bilo kakve 'kemije', imaju nešto veću cijenu od onih industrijskih. "Kada se zapitate što zapravo jedete odnosno kako to što unosite u organizam utječe na vaše zdravlje, onda lakše donesete odluku što kupiti", ističe Dominik.  

"Organizirali smo se vrlo brzo za dostave na kućni prag. Preko nekih sad već dobro poznatih grupa na društvenim mrežama smo se oglasili i krenuli. Možemo sa zadovoljstvom reći da nam je prodaja porasla, dva puta tjedno smo dostavljali u Zagreb, a to nam i je i dalje praksa", dodaju. 

Na tržištu imaju 20-ak proizvoda, a najtraženije je svakako mlijeko, koje je kako kaže Milana, po mnogočemu jedinstveno u Hrvatskoj. Proizvode sirane Vedrine osim na tržnicama i preko društvenih mreža, prodaju i u nizu trgovina zdrave hrane.

Što se to 'žuti' na njihovu siru i vrhnju? 

Ipak,  kao i u svakom poslu, počeci nisu bili lagani jer su bili samo jedna u nizu manjih mljekara u očima kupaca. No, pomalo neočekivano brzo su potrošači, čemu je vjerojatno pogodovala i kratkotrajna nestašica prehrambenih proizvoda iz uvoza na početku korona krize, prepoznali kvalitetu.

Najviše prodaju svježe mlijeko i jogurte, iako škripavac i sir vrhnje ne zaostaju. Zasad su prodajna mjesta tržnice, ali svakako bi bilo lijepo imati i trgovinu sa svojim proizvodima, otkrivaju svoje planove. Mlijeko je isključivo njihovo, a prerađuju sve što imaju, ovisno koliko krava je u mužnji u danu.

Telad na farmi OPG-a Medak 

Sve se proizvodi blizu farme, koja bi trebala, kako kažu, objediniti i siranu. Iako je teško planirati išta u ovo ludo vrijeme, svakako se trude svakim danom biti što bolji, slušati potrebe kupaca, koji ih znaju pitati i što se to 'žuti' na njihovu siru ili vrhnju, a to je prirodna mast, koja nije obrana, kao što je to kod industrijskog proizvoda.   

Zeko ističe da kao proizvođači koji imaju farmu odnosno proizvodnju, ne mogu biti sedam dana na tržnici jer i kumice koje prodaju na gradskim tržnicama sir i vrhnje, ondje budu dva dana u tjednu.

Bik Šime ima čak 800 kg, a daje sitnu telad  

OPG Medak u Ličkom polju ima pašnjake za muzne krave na 60 ha, a i junice te zasušene krave odnosno bikove drže vani, uz prihranu sijenom. Inače, ekstenzivni uzgoj domaćih životinja već je dugo svjetski trend, a Lika sa svojim golemim prostranstvima može dati novi zamah domaćem stočarstvu koje je palo na niske grane, posebno u mljekarskom sektoru. 

Ova godina, kaže, bila je nezgodna za ispašu stoke, jer je travanj bio hladan i suh, onda je u svibnju naglo zagrijalo i kišilo pa je vegetacija nabujala, a trava je najbolja u tri lista, kada ima najviše bjelančevina i eneregije.

Ljeti, kad stane pašnjak, krave moraju zbog kvalitete mlijeka barem pola dana biti u staji, a koncem kolovoza su bile i deset dana, čekajući da kiše krenu. 

Bik Šime 

S druge strane, specifičan način uzgoja daje i kvalitetne junice odnosno žensku telad, za obnovu stada iz vlastitog uzgoja. To je najbolje potvrdio veliki bik Šime, težak najmanje 800 kg, koji je dobio ime jer je kao prvo tele na farmi oteljen na sv. Šimuna, a bio je jako 'vrijedan' i za vrijeme našeg posjeta farmi. Čuli smo da Šime, iako ogroman, daje sitniju telad, a njegovi preci su od vrhunskog genetskog materijala, što u konačnici nije nevažno i za kvalitetne mliječne prerađevine iz sirane Vedrine. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Medak Sirane Vedrine Jersey pasmina Uzgoj krava Mliječno govedarstvo Prerada mlijeka Dominik Zeko


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]