Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živinarska proizvodnja
  • 09.08.2022. 07:30

Zašto su ljuske jaja mekane i kako to sprečiti?

Mnogo je faktora koji dovode do ove pojave, ali moguće ju je sprečiti ili "popraviti" i to na jednostavan način.

Foto: Depositphotos/Anatta_Tan
  • 299
  • 50
  • 0

Kvalitet ljuske jaja utiče na veličinu ekonomskih gubitaka, ali i na sigurnost upotrebe za ljudsku ishranu. Kada je jaka, ona sprečava prodiranje bakterija i onemogućava lako lomljenje tokom manipulacije, transporta i čuvanja.

Tanka ljuska je znak nedostatka vitamina i minerala. Veliki uticaj ima sadržaj i veza između kalcijuma, fosfora i vitamina D, kao i povezanost sa endokrinim sistemom i metabolizmom.

Uzroci pojave

Najčešći uzrok krhkosti je neuravnotežena ishrana. Nedostakat kalcijuma i fosfora ima najveći uticaj, kao i snabdevenost vitaminima D3 i C. Visoke temperature i loša ventilacija u objektu mogu biti faktor koji smanjuje količinu konzumirane hrane i stepen njene iskorišćenosti. U kokošinjcu je optimalna temperatura od 20 do 22ºC.

Preteške kokoške nose jaja slabijeg kvaliteta. To se dešava kada se životinje hrane velikom količinom hrane bogate zrnima kukuruza, suncokreta ili mahunarkama.

Preteške kokoške nose jaja slabijeg kvaliteta (Foto: Martina Popić)

Kako kokoške stare tako se umanjuje sposobnost stvaranja normalnog omotača, a jaja su krupnija. To je posebno izraženo kod hibridnih rasa koje nose i do 320 komada u toku godine. Kako bi se formiralo sa čvrstim ljupinama potrebno je 24 h razmaka između nesenja. Kada je taj period kraći, oko 10 h, nema vremena da se procesi završe do kraja.

Na svaku pojavu bolesti ili napada štetnih organizama jedinke će odreagovati u vidu poremećaja funkcionisanja organizma i nosivosti.

Ključna je ishrana

Ishrana treba da je bogata mineralima i vitaminima. Kako bi kokoška snela jaja sa jakom ljuskom biće joj potrebno oko 4,5 g kalcijuma u dnevnoj ishrani. Od toga će za formiranje ljuske biti iskorišteno oko 2,2 g.

Odnos kalcijuma i fosfora za kokoške nosilje je minimalno 3:1, a maksimalno 5:1, za piliće od 1,5 do 2:1. Kalcijum karbonat treba da bude glavni izvor kalcijuma u hrani, a sastavljen od sitnih zrna koja su manja od 1 mm i velikih između 2 i 5 mm. Poželjno je da u mešavini učestvuju u odnosu 50:50.

Kokoškama obezbedite oko 4,5 g kalcijuma u dnevnoj ishrani (Foto: Depositphotos/yana-komisarenko@yandex.ru)

Izvor kalcijuma može biti koštano brašno, krečnjak, pesak, usitnjene školjke, ali i ljuske koje je potrebno prethodno termički obraditi kako bi uništili eventualnu salmonelu i druge štetne bakterije i uzročnike oboljenja. Na čvrstoću deluje sadržaj cinka, bakra i mangana. Za pravilan metabolizam i proces formiranja neophodni su vitamini D3 i C.

U ishranu se uvodi hrana s visokim sadržajem elemenata u tragovima i bogata vitaminima. Životinjama je potrebno osigurati slobodan pristup pesku, zdrobljenim školjkama, kredi. Kao dodatak hrani koriste se koštano brašno, mekinje, žitarice, a u toku vegetacije trava i seckano sveže povrće i voće.


Tagovi

Jaja Ljuske jaja Ishrana kokoški Mekana ljuska jaja Čvrstoća jaja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.