Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj purana
  • 01.11.2021. 15:00

Zašto se purani međusobno kljucaju i kako to spriječiti?

Neki od razloga kljucanja među puranima su problemi s probavom, hijerarhija jata, nedostatak hranjivih tvari i prostor u kojem se drže.

Foto: Depositphotos/epidemiks
  • 995
  • 96
  • 1

Tučnjave među peradi su ozbiljan problem, a osim jata može nastradati i vlasnik, pogotovo ako u borbama sudjeluju i mužjaci i ženke. Iako su ove ptice "svadljive" prirode, razlog tomu mogu biti i pogreške koje su napravili njihovi uzgajivači.

Tako jedno od pitanja postavljeno na stranicama Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede glasi: Zašto se purani tuku? Kako to spriječiti?

Do njihovog međusobnog kljucanja najčešće dolazi zbog problema s probavom, odgovorili su iz Uprave pojasnivši da kada perad dobije proljev, zagađuje im se područje oko anusa što privlači druge pure i dovodi do ovakvog ponašanja.

No, u pitanju može biti i hijerarhija jata. Naime, ako se u njega uvede nova purica, ostatak ju počne napadati, stoga se preporučuje njegovo formiranje prema dobi.

Također, pure i purani kljucanjem pokušavaju nadomjestiti manjak hranjivih tvari, stoga nedostatak hrane i vode ili njihova kontaminacija također mogu biti jedan od razloga "tuče" među ovim životinjama.

Obratite pozornost na temperaturu, prostor i prehranu

Iz Uprave za stručnu podršku su pojasnili da je sukob među njima moguć i zbog nedovoljnog i prenapučenog prostora, ali i prekomjerne suhoće okoliša. Naime, tada purani moraju naprezati uljnu žlijezdu kako bi izolirali izlučevine i podmazali svoje perje. To uzrokuje nelagodu, pa se počnu kljucati.

Razlog zbog kojeg se to događa kod malih purića leži i u pogrešnom držanju ptica. Stoga se, kako bi se izbjegli ti problemi savjetuje održavanje optimalne temperature. U prvom tjednu života ona bi trebala biti od 36 do 37 °C. Naime, ona viša uzrokuje suhoću zraka i već spomenutu potrebu za intenzivnim radom uljne žlijezde, a niska temperatura čini da se grudima drže zajedno. U oba slučaja to završava kljucanjem. Također je potreban dovod zraka u prostoriju gdje obitavaju.

Napominje se i da je važno normalizirati prehranu, a to u većini slučajeva pomaže u sprječavanju kanibalizma kod peradi. Preporučen dnevni unos bjelančevina za one u dobi od jednog do četiri tjedna je 26 do 28 grama, a za 4,5 mjeseca je smanjen na 14 grama. Nepridržavanje ovih količina dovodi do razvoja acidoze koja je praćena slabljenjem analnih mišića pa i iz tog razloga počinju kljucati zahvaćeno područje oko anusa, upozorili su.

Paziti treba i na osvjetljenje

Bitno je napraviti optimalne skupine ptica iste dobi tako da jači ne napadaju slabije. Također, isključivanje osvjetljenja će spriječiti mlade pure da vide kloaku i prisutnost krvi u ženki te se tako smanjuje rizik napada.

Ako njihova prehrana nije dovoljno izbalansirana, a minerali se nalaze u tragovima, tada je vrlo vjerojatno da će međusobno početi napadati i čupati perje. Stoga im je važno nadomjestiti nedostatak minerala.

Ministri poljoprivrede EU traže standarde za dobrobit purana

Ako su ptice ranjene, treba ih posebno zatvoriti ili odvojiti od ostatka jata kako ne bi izazvale val kanibalizama. Preporučuje se njihovo držanje na otvorenom jer se kopanjem zemlje i takozvanim štipanjem trave značajno smanjuje rizik od te pojave. Dakle, čeprkanjem se omogućuje preusmjeravanje na njima "zanimljivije" stvari.

Svakako treba poduzeti mjere za liječenje purana na parazite jer njihovo prisustvo često dovodi do problema s kljucanjem područja oko anusa, zaključuju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Uzgoj purana Kljucanje Tuča Peradarstvo Hijerarhija jata Pure


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]