Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agresivnost ovnova
  • 30.03.2019. 10:30

Zašto ovnovi tuku ovce i jagnjad, ali i pastira?

Pripust, jagnjenje, laktacija, odhranjivanje jagnjadi, zasušivanje ovaca i priprema za sledeći pripust, faze su koje prate i različita ponašanja ovaca, a prvenstveno ovnova, koji vrlo često iskazuju u određenim periodima i visok nivo agresivnosti.

Foto: Dejan Maksimović
  • 9.274
  • 276
  • 0

Osnovno stado u ovčarskoj proizvodnji čine rasplodne ovce, jagnjad i odrasli ovnovi koji u tehnološkom procesu proizvodnje prolaze kroz različite faze i razdoblja. Pripust, jagnjenje, laktacija, odhranjivanje jagnjadi, zasušivanje ovaca i priprema za sledeći pripust, faze su koje prate i različita ponašanja ovaca, a prvenstveno ovnova, koji vrlo često iskazuju u određenim periodima i visok nivo agresivnosti.

Sa etološke tačke gledišta, takvo ponašanje ovnova opravdano je, samo ako se uzmu u obzir faktori ili prilike koje su dovele do takvog agresivnog ponašanja, na šta poljoprivrednik može i mora uticati. Međutim, gledajući iz drugog ugla, farmeru takvo ponašanje, naročito ako je učestalo, ekonomski je neprihvatljivo, a moguća su i uginuća jagnjadi koje napao ovan u fazi iskazivanja agresivnog ponašanja.

Šta je najčešći uzrok agresivnosti

Ovnovi se najčešće drže u priplodu 5 - 8 godina, u zavisnosti od njihovog kvaliteta, zdravstvenog stanja, kondicije i samog proizvodnog cilja. U ekstenzivnom držanju ovaca, ovnovi se puštaju među ovce ne planirajući niti ovce koje će se oploditi niti period parenja. U takvim situacijama, na jednog odraslog ovna dolazi do 25 ovaca. Kada je reč o planiranom parenju, ovce se dele u grupe, gde se tačno zna koje i kada će ovce biti oplođene, gde na jednog ovna dolazi oko 50 ovaca. Može se reći da su ovnovi u haremu. Ipak, vrlo često taj haremski sklad poremeti agresivno ponašanje ovnova prema ovcama i češće prema jagnjadima.

Takođe, zabeleženi su i slučajevi napada ovna na ljude, pastire koji završe sa mnogobrojnim hematomima i povredama od udarca ovna. Zašto ovnovi postaju agresivi i koji su razlozi ? Ovnovi imaju ratobornu narav i vrlo često ponašaju se zaštitnički prema stadu. Veterinari ovu pojavu vrlo često vežu za period parenja kada je agresivnost ovna više izražena i javlja se nagon za zaštitu ovaca, u takvim situacijama ovnovi nesvesno jagnjad smatraju pretnjom. Upravo zbog različitih perioda u godini, potrebno je znati kada je poželjno i potrebno ovnove izvesti iz stada.

Kako zaštiti ovce, jagnjad, ali i sebe

Nažalost, mnogo je slučajeva napada ovnova prema pastirima, starijim poljoprivrednicima koji su završavali sa smrtnim posledicama usled mnogobrojnih udaraca ovna. Naučnici i farmeri sa CRI Instituta USA koji su proučavali ponašanje ovnova, izračunali su da jačina udarca ovna prosečne težine oko 120 kg i zaleta oko 50 metara ekvivalentna je udaru predmeta težine od oko 700 kg.

U tehnološkom procesu proizvodnje i prostornoj distribuciji stada u štali ili u ekstenzivnom uzgoju, potrebno je obezbediti pregrade za formiranje posebnih grupa ovaca. Nakon jagnjenja i u narednih tri meseca odhranjivanja jagnjadi, poželjno ih je odstraniti u posebne boksove sa pregradama bez ovnova. Ukoliko ovan učestalo iskazuje agresivnost, iz iskustva i ranijih događaja, mnogi farmeri preporučuju koristiti jak mlaz vode direkno u lice ovna kako bi se smirio i smanjio agresivnost. Ipak bolje je sprečiti nego lečiti, tako da mere predostrožnosti nisu na odmet, poželjno je i staviti ovnu oko vrata zvono - klepetušu i na vreme biti upozoren na eventualni trk ili zalet ovna. S obzirom da se radi o urođenim ratobornim osobinama, koje su se evoluitivno razvijale kod ovna, danas poljoprivrednici i stručnjaci iz oblasti etologije i genetike sve više rade na formiranju jedinki i roditeljskih linija koja pokazuju veći stepen socijalizacije i manje agresivnosti kako bi se te osobine prenele i na podmladak.

Ovnove držati van stada

Osim što se izuzimanje ovna iz stada radi zaštite jagnjadi, preporuka je ovnove držati napolju ne samo leti već i zimi. Veći radijus kretanja, svež vazduh i osvetljenost spolja, održavaju ovnove u rasplodnoj kondiciji, tako da spremniji ulaze u period parenja kada se nakon ovna "probača" ponovo vraćaju u stado i to u savremenom ovčarstvu, u prethodno formiranu grupu ovaca koje su spremne za pripust.

Agresivnost ovna ne može se iskorieniti, ali posledice se mogu itekako sprečiti. Uvek imajte na umu da im nikad ne treba okretati leđa. Ako ovan počne da savija uši unazad i pravi par koraka unazad, znajte da će sigurno da pokuša da udari. 


Tagovi

Agresivnost ovnova Napad ovna Zaštita Preporuke


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D