Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kljucanje jaja
  • 07.02.2019. 12:00

Zašto kokoši kljucaju i jedu jaja?

Nedostaje im kalcija, D vitamina, proteina ili im se samo omililo? Kako ih spriječiti, pročitajte u tekstu.

Foto: Bigstockphoto/OlyaTropinina
  • 36.036
  • 696
  • 0

Nedavno nam se javio čitatelj s pitanjem: Kako spriječiti kokoši da kljucaju jaja. Ovo je jedna od top tema koje zanimaju uzgajivače koka nesilica. 

Više je razloga zašto kokoši to rade. Jedan od njih je da je kokoš možda sasvim slučajno razbila jaje, kandžom ili se otkotrljalo i razbilo. Kokoš će u tom slučaju probati jesti jaje, i u slučaju da joj se svidi, idući put će ga sama razbiti. Druge će kokoši vidjeti što ona radi te i same pokušati isto. 

Drugi razlog je nedostatak kalcija i proteina zbog čega će kokoš instinktivno kljucati jaja, odnosno natjerati ju da ga razbije i pojede. 

Kalcij je jako važan u hranidbi kokoši 

Ono što uzgajivači kokoši trebaju u tom slučaju napraviti je pripaziti na hranidbu kokoši. Dakle, prvo se pobrinite da vaše kokoši dobiju adekvatnu i uravnoteženu hranu, s mnogo proteina i kalcija. Kalcij pomaže u stvaranju čvrste ljuske jajeta koju će biti teško probiti. 

Zbog nedostatka kalcija kokoši čak mogu nesti meka jaja te jaja bez ljuske. Zato je preporučivo da kalcij bude dostupan peradi i izvan smjese za hranidbu. Njegova apsorpcija jedna je od najbržih od svih elemenata u metabolizmu. Kod starije peradi dolazi do lošije kvalitete ljuske jajeta jer je kod njih oslabljena resorpcija kalcija pa ga je potrebno davati u većim količinama. 

Dakle, u poljoprivrednoj apoteci možete kupiti krmnu smjesu, odnosno mineralnu mješavinu s većom koncentracijom kalcija (kalcij karbonat ili stočna kreda) te ju ponuditi kokošima u posebnoj hranilici. Na tržištu postoje i mljevene školjke kamenica koje se dodaju u hranu kokoši nesilica. Školjke su krupnozrnate, ljuskaste i lagane pa se čestice školjke izdvajaju iz ostale hrane. U želucu kokoši se duže zadržavaju pa se kalcij polagano apsorbira u organizam. 

Nadoknadite D vitamin i proteine 

Uz sve ovo, razlog može biti i nedostatak D vitamina koji igra važnu ulogu u apsorpciji minerala. Ovaj je problem često izražen zimi pa svojim kokama osigurajte dovoljno danjeg svjetla ili u kokošinjac postavite UV lampu. 

U slučaju da im nedostaje proteina, ponudite im smjesu s jačom koncentracijom proteina. Naši stari su kokama često znali pri klanju drugih životinja, baciti iznutrice i druge otpatke čime su koke nadoknađivale potrebu za proteinima. U slučaju da su koke u slobodnom uzgoju, one će potrebu za proteinima i kalcijem pronaći vani, kljucajući travu, zemlju, crve. 

Prevarite kokoši trikovima

Osim pravilne hranidbe, pokušajte i s trikovima kojima ćete prevariti kokoši kako bi prestale kljucati jaja, dok kalcij kojega ste im dali u hranu ne počne djelovati. 

Od brašna i soli (1:1), uz dodatak vode napravite tijesto i oblikujte ga u jaje, neka bude što vjernije. Kada se osuši i stvrdne, stavite ga u kokošinjac. Nakon što kokoši nekoliko puta bezuspješno budu kljucale lažno jaje, vjerojatno će se odviknuti od ove radnje. 

Postoji još jedan trik. Uzmite jaje, ispušite iz njega bjelanjak i žumanjak, dobro operite i prosušite. Nakon toga ga pomoću šprice napunite sadržajem koji se kokama neće svidjeti - senfom, ljutom smjesom ili octom. Zatvorite rupice i ponudite kokama. 

Problematične koke izolirajte ili napravite preinake na kokošinjcu

Ako znate koje kokoši kljucaju jaja, izolirajte ih na dva tjedna u poseban prostor, a za to će vrijeme već početi djelovati kalcij u hranidbi. 

Preinake možete napraviti i na kokošinjcu kako bi jaje, nakon što ga kokoš izleže, "skliznulo" u prostor predviđen za to jer tada kokoš neće moći doći do jajeta. 

Dakle, rješenja je više, a ono najvažnije je - osigurati kokama pravilnu hranidbu. 


Tagovi

Kljucanje jaja Koke nesilice Nedostatak kalcija Nedostatak proteina Pravilna hranidba Školjke kamenica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.