Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokoši zimi
  • 28.11.2022. 07:30

Zašto koke zimi daju manje jaja? Pet je pravila za siguran uzgoj

Kokoši su osjetljive na hladnoću. Potrebno im je osigurati topao i suh smještaj, dovoljno hrane i svjetlosti.

Foto: Depositphotos/manualfoto
  • 15.050
  • 907
  • 0

U periodu zime potrebno je posvetiti pažnju kokošima kako bi što lakše podnijele niske temperature. Neophodno im je osigurati suh i topao kokošinjac, dobru ventilaciju, dovoljno svjetlosti i kvalitetnu hranu te vodu.

Same životinje se za zimu pripremaju izmjenom perja ili mitarenjem, jer im je to osnovna zaštita od hladnoće. Neke pasmine počinju mijenjati perje već u kolovozu, dok druge to čine u studenom. Mitarenje započinje na glavi, a zatim napreduje preko prsa, leđa i završava na repu. U ovom procesu kokoši troše puno hraniva zbog čega opada proizvodnja jaja. Kako bi se spriječio pad proizvodnje dodaje se hrana obogaćena proteinima, mineralima, vitaminima, elektrolitima.

Suh kokošinjac

Objekt u kome se drže treba osiguravati nekoliko stvari: da je topao, suh i da pruža zaštitu od grabljivica. Od veličine objekta ovisi broj peradi. Vlaga je neprijatelj zdravlja i doprinosi pojavi bolesti u jatu. Stelja treba biti suha, a njen sloj debeo od 10 do 15 cm.

Koke moraju biti na toplom, suhom i zaštićenom (Foto:  Depositphotos/PantherMediaSeller)

Zaštitite životinje od propuha

Životinje ne smiju biti izložene propuhu. Hladan zrak će ih dodatno rashladiti. Međutim, ne smijemo u potpunosti obustaviti ventilaciju, jer će to dovesti do problema s amonijakom. Najbolje je ventilacijske otvore postaviti što bliže krovu, jer hladan zrak neće direktno ići na kokoši. 

Na području cijele RH obavezno držanje peradi u zatvorenim nastambama

Otvor treba imati poklopac kako bi se po potrebi otvarao i zatvarao. Relativna vlažnost zraka treba se kretati između 60 i 80 posto.

Optimalna temperatura

Poželjno je da temperatura u objektu bude stabilna i da se kreće između 12 i 18ºC. Nepoželjna je oscilacija temperature, kao i smanjenje i povećanje. Takve situacije dovode do smanjenja proizvodnje jaja i trošenja energije na održavanje tjelesne topline. Danas postoje posebne lampe za grijanje koje su opremljene tako da sprječavaju ozljede kokoši. Kada kokicama ozebu noge one prestaju nesti jaja.

Neophodna je svjetlost

U periodu zime kratak dan i neosvijetljenost smanjuju mogućnost proizvodnje jaja. Faza u kojoj kokoši imaju ovulaciju ne može se odvijati bez dovoljno svjetlosti. Zbog toga je fluorescentnim svjetiljkama potrebno osigurati osvjetljenost oko 14 h. Nije potrebno da se kokošinjac osvijetli tijekom 24 h.

Osigurajte im dovoljno svjetla (Foto: Depositphotos/Deaurinko)

Dobra hranidba

Svi ovi faktori neće imati efekta, ako je hrana slaba. Visokokvalitetna hrana treba sadržavati hranjive tvari, vitamine, minerale. Neophodne su žitarice, prvenstveno kukuruz, ječam, zob, i mahunarke. Kada se daju nesamljevena zrna, probava duže traje, pružaju potrebnu rezervu energije, ali je slabija hraniva iskorištenost. Mogu se davati tople kaše. Preporučljivo je toplu, vlažnu hranu davati u jutarnjim satima, dok se suha hrana daje u drugom dijelu dana. Prijepodne se daju povrće, korijenski usjevi i drugi dodaci koji će osigurati dovoljno minerala i vitamina.

Kako bi se proces probave odvijao bez problema potrebno je dovoljno pijeska i kamenčića. Voda u pojilicama ne smije se smrznuti, jer je preduvjet za proizvodnju jaja i dobro zdravlje.


Tagovi

Osvjetljenost kokošinjca Perad Mitarenje Manje jaja Kokoši zimi Hranidba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.