Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana preživara
  • 28.12.2019. 12:00

Zašto je važno običnom solju "zasoliti" dnevni obrok goveda, ovaca, koza i konja

Nedostatak kuhinjske soli u ishrani dovodi do zdravstvenih problema poput: pobačaja, neplodnosti, smanjenja proizvodnje mleka, neobičnog ponašanja, lizanja zidova štale, pijenja mokraće i osoke, grickanje drvenih predmeta, mršavljenja, slabog apetita.

Foto: Depositphotos/franky242
  • 4.111
  • 192
  • 0

Domaće životinje goveda, ovce, koze i konji grupa su preživara biljojeda, koji u osnovnom obroku imaju potrebu za određenim dodacima u ishrani, kako bi obezbedili normalno funkcionisanje organizma. To su najčešće vitaminsko - mineralni dodaci. U slobodnoj raznovrsnoj ishrani, naročito u sistemu napasanja, nekih minerala ima dovoljno, neki su u nedostatku, a može da se desi i višak, zato je izbalansiran odnos mikro i makroelemenata izuzetno potreban u ishrani domaćih životinja.

Posebno pažnju treba obratiti na dnevne potrebe stočne ili kuhinjske soli - obična so (natrijum hlorid). Nedostatak kuhinjske soli u ishrani dovodi do zdravstvenih problema poput: pobačaja, neplodnosti, smanjenja proizvodnje mleka, neobičnog ponašanja, lizanja zidova štale, pijenja mokraće i osoke, grickanje drvenih predmeta, mršavljenja, slabog apetita.

Pravilno je samo dnevno dodavanje soli

"Zasoliti" dnevni obrok životinja predstavlja svako dodavanje soli, da li kroz već pripremljene vitaminsko - mineralne dodatke ili u obliku kamena, što je i poželjnije jer se tada konzumira po volji. Nikako ne sme da se daje so u većim količinama, u smislu zadovoljavanja mesečnih ili nedeljnih potreba. U tom slučaju postoji rizik od pojave trovanja, ali i narušavanja pozitivnog odnosa drugih mineralnih komponenti u organizmu, pre svega kalcijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i hlora. So se ne akumulira u organizmu, neprestano se izlučuje stoga je i potrebnije osigurati dnevne unose. Potreba za pravilnim unosom natrijuma i hlora, kao i odnosa među njima i prisustvo u organizmu utiču na održavanje kiselinsko - bazne ravnoteže, što je preduslov održavanja normalnog funkcionisanja organizma, sprečavanja pojave bolesti i održavanja dobre kondicije.

Jaganjci zahtevaju dodatnu negu

Kolike su dnevne potrebe?

Govedima, ovcama, kozama i drugim biljojedima (preživarima) potrebne su nešto veće količine soli u obrocima nego svinjama ili živini. Količina potrebne soli obično varira i to zavisi od sadržaja soli u hranivima, vrste hraniva, načina ishrane i dostupnosti vode. Dnevne potrebe goveda su otprilike oko 30 - 40 grama stočne ili obične soli. Kod ovaca te količine su manje i smatra se da je optimalno oko 12 grama dnevni unos po jednoj ovci.

U visokoj proizvodnji mleka koze izlučuju i do dva puta više mineralnih materija nego što ih ima u organizmu, stoga u zavisnosti od količine suve materije obroka, dnevni unos soli kreće se oko 0,5 - 1% u odnosu na dnevni unos suve materije celokupnog obroka. Odnos minerala i količina u obroku variraju. Starost životinje, faza proizvodnje, godišnje doba i sl. uslovljavaju dnevne potrebe za unosom soli. Kod konja u zavisnosti od tipa uzgoja odnos se kreće oko 40 - 60 grama dnevno.

Zašto je važno i koji je udeo sena u zimskom obroku muznih krava

Kako da primetite potrebu za solju?

Nedostatak soli u ishrani životinja može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, pojava bolesti često se ne primeti, ne manifestuje se odmah, prema tome svaka vidljiva promena u ponašanju životinja poruka je da nešto nije uredu. Grickanje drvenih predmeta, lizanje zidova, podova štale i slično, znak je da obrok treba da sadrži vitaminsko - mineralnu smesu ili jednostavno osigurajte običnu so u obliku kamena i dajte životinjama da je konzumiraju po volji. U tom slučaju obavezno osigurajte konstatntan pristup dovoljnim količinama vode.

Konji sve masniji: Uzrok klimatske promene i moderan način života


Tagovi

Kuhinjska so Ishrana životinja Nedostatak soli Vitaminsko - mineralni dodaci


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u