Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov brojlera
  • 02.02.2020. 11:30

Zašto je važno ne prelaziti 42. dan tova brojlera

Danas, zahvaljujući uzgojno selekcionim metodama, izborom teških linija hibrida, tehnologiji tova, sofistificiranoj kompjuterskoj opremi i vrsti smeša za ishranu, vremenski period tova pilića, značajno je smanjen.

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 3.991
  • 170
  • 0

Smanjiti troškove, skratiti vremenski period proizvodnje, uz povećanje konverzije i bolje ekonomske pokazatelje, formula je koja se najbolje vidi na primeru tovnih brojlera. Nekadašnja tehnologija intenzivnog tova pilića zahtevala je vremenski period i preko 60 dana tova kako bi se postigla odgovarajuća težina. Ne tako davno, do pre nekih dvadesetak godina, oko 60 dana intenzivnog tova bilo je potrebno da se postigne težina od oko 1,5 kg uz konverziju hrane od 2,4 do 2,6 kg. Danas, zahvaljujući uzgojno selekcionim metodama, izborom teških linija hibrida, tehnologiji tova, sofistificiranoj kompjuterskoj opremi i vrsti smesa za ishranu, vremenski period tova pilića je uveliko smanjen.

Tov od 35 - 42 dana

Udžbenici i definicije izdvajaju dve vrste, dva tipa tova. Tov pilića u ispustu koji dvostruko duže traje od danas komercijalnog/industrijskog tova u specijalizovanim objektima/farmama. U fokusu ove priče je komercijalni tov pilića gde su osnovni zahtevi da se sa što manje hrane (troška) proizvede što više mesa. To je dovelo do toga da sve komponente koncentrovane smese budu u određenom pravilnom odnosu i količini. Deficitarnost jedne od komponenti obroka, naročito u prvoj fazi "starter ishrana" odraziće se na kompletan turnus. Sadržaj glavnih hraniva (ugljenih hidrata, belančevina i masti), minerala i ostalih sastojaka (vitamini, oligominerali i dr.) potrebno je pravilno, prema već ustaljenim normativnim tabelama (što je danas olakšavajući faktor), uskladiti i to sve u vremenskom periodu današnjeg optimalnog tova od 35 - 42. dana.

Zašto "dimljenje" objekata za uzgoj životinja ima pozitivan efekat na ekonomičnost

Međutim nije samo hrana ta koja je vezana za ovaj vremenski period, mikroklimatski uslovi od prvog do poslednjeg dana menjaju se unutar objekta/farme, ipak zahvaljujući gore pomenutoj sofistificiranoj opremi, u ovom segmentu za farmera "misli" računar. Generalno, brza stopa porasta tokom intenzivnog tova rezultira i povećanjem taloženja naročito trbušnih i potkožnih masti, većim rizikom pojave smrtnosti pilića i učestale pojave poremećaja metabolizma i narušavanja skeletnih deformacija, naročito u produženom tovu.

Koje su posledice produženog tova

Smanjenjem dana tova, uz poboljšanje konverzije pri ishrani, a da se dobije što više mesa, ostavlja određene posledice. Želja za većim i bržim profitom ne može da nadmaši prirodu i njena biološka načela. Zašto se onda stalo na 42. danu tova? Prateći razvoj živinarstva i uzgoja tovnih brojlera, očigledno je da se u proteklom vremenskom periodu unazad dvadesetak godina do danas, vremenski period tova smanjivao. Uzgojno selekcionim radom na teškim linijama hibrida, uspeo je da se ustali optimalan vremenski period, tov od 35. do 42. dana.

Kako izabrati i uzgajati domaće piliće - saveti za početnike

Svakim smanjenjem postoji rizik od neuhranjenosti i ne postizanja željenih izlaznih težina od 1,8 kg do 2,4 kg, uz konverziju hrane od 1,6 do 1,7 kg. Istraživanjem i oglednim tovom dokazano je da današnje smese naročito finišer smese u poslednjoj fazi tova kod brojlera, a sve preko 42. dana tova stvaraju neželjeni efekat, a to je nakupljanje potkožnih i trbušnih masti. Razlog tome je udeo nezasićenih masnih kiselina koje uzrokuju povećanje masnoće mesa brojlera. Duži vremenski tov ne znači da će se većim izlaznim težinama postići veća zarada, naprotiv, svaki dan preko 42. dana tova stvara rizik pojave povećane masnoće mesa, nakupljanja potkožnih masti i deformacija skeleta prekomernom težinom, ali i veći trošak obezbeđivanjem dodatnih količina finišer smesa.


Tagovi

Tov brojlera Uzgoj pilića Troškovi Hrana Dužina tova


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.