Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suffolk
  • 05.12.2022. 07:30

Zašto je Suffolk pasmina ovaca odlična za proizvodnju mesa?

Suffolk su otporne ovce, mirnog i tihog karaktera. Imaju odličan randman mesa prilikom klanja

Foto: Flickr/Ambersky235
  • 2.626
  • 147
  • 0

Vrlo poznate zbog svog specifičnog izgleda, Suffolk ovce su cijenjena pasmina Stvorena je krajem osamnaestog i početkom devetnaestog vijeka u engleskoj pokrajini po kojoj su dobile naziv. Križane su nisko proizvodne, kasnozrele Norfolk rogate ovce sa Southdown ovnovima.

Pripadaju velikim, mesnatim pasminama. Lako se prepoznaje po crnoj boji glave, ušiju i donjih dijelova nogu, dok je runo svijetlo i kratko. Životinje se odlikuju snažnom konstitucijom i krupnim, jakim, izrazito mišićavim tijelom. Glava je nešto sitnija u odnosu na trup. Vrlo je prilagodljiva, izdržljiva i otporna na bolesti, posebno na bolesti stopala kao i unutrašnje parazite. Po karakteru su mirne i poslušne.

Lako se janje, ali... 

Ovnovi dostižu težinu od 110 do 160 kg, a ovce od 75 do 120 kg. Žive između 6 i 14 godina. Na jednog odraslog ovna dolazi 40 ovaca, a na mladog do 30. Ženke su ranostasne, a široka zdjelica doprinosi lakom janjenju. Problem može biti kod prvog janjenja kada su janjci krupni.

Kada i kako pomoći ovci kod janjenja?

U siječnju se najčešće janje i ta mladunčad ima najveći prirast. Odlikuje se dobrom plodnošću, a 100 ovaca daje 150 janjadi. Težina mladog po rođenju je 5 do 6 kg. Dnevni prirast je oko 350 g. Ženke imaju dovoljno mlijeka, a mladi sisaju do tri mjeseca. Zahvaljujući dobroj iskorištenosti hrane već poslije 42 dana ima težinu 15 kg, nakon tri mjeseca od 40 kg, a poslije pola godine oko 65 kg.

Mirne po karakteru (Foto: M.Pavlović)

Meso izvanrednog okusa

Njihovo meso je odlične kvalitete i izvanrednog okusa s najvećim omjerom mesa i masti, a randman klanja je 58 posto. Koriste se za križanja s drugim pasminama zbog povećanja prirasta i poboljšanja karakteristika. Također se koristi njihovo mlijeko, vuna i koža. Odrasle jedinke imaju prinos vune od 2,3 do 5 kg i randman oko 62 posto. Vlakna imaju promjer od 25,5 do 33 mikrona. Koža je odlične kvalitete i često se koristi u proizvodnji obuće i auto pribora.

Stado se dosta kreće i treba mu puno trave za hranidbu. Jedan hektar će biti dovoljan za dvije do tri ovce bez dodatne prihrane, odnosno pet do sedam s dodatnom prihranom. Potrebno im je natkriveno sklonište da se sklone od kiše. Neophodna im je slama kako bi stelja uvijek bila čista i suha. Osigurajte im dovoljno čiste vode koja je lako dostupna.

Naslovna fotografija: Servis Flickr licenca CC 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Mesna rasa Kvalitetno meso Suffolk pasmina Pasmina ovaca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]