Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Telići
  • 14.09.2020. 07:30

Zašto je dobro držati telad u parovima?

Iako se mnogi stočari odlučuju za smještaj teladi u pojedinačne staje, istraživanja tvrde da ih je bolje držati u parovima.

Foto: Depositphotos/KaterinaLin
  • 325
  • 153
  • 0

Iako se mnogi stočari odlučuju za smještaj telića u pojedinačne staje, istraživanje provedeno u Kanadi otkrilo je prednosti držanja u parovima. Docentica sa Sveučilišta Dalhousie dr. Rebecca Meagher i njezine kolege ispitivale su utjecaj smještaja na razvoj teladi, dobrobit i dugoročnu produktivnost. Točnije, istraživači su željeli vidjeti utječe li povećana društvenost na njihovu sposobnost da istražuju svoj okoliš i uče jedni od drugih, piše dairyglobal

Telići smješteni u parovima ranije počinju jesti krutu hranu?

"Mnogo životinja od toga profitira jer se u skupinama osjećaju sigurnije i mogu učiti jedni od drugih", rekla je Meagher. Iako je sva bila sposobna za učenje, fleksibilnost je upitna. "Ako su se stvari promijenile u njihovom okruženju, ona koja su smještena individualno, nisu se dobro prilagodila", dodala je tvrdeći da bi to moglo predstavljati problem na farmama na kojima su životinje izložene promjenama.

Što je sve teladi potrebno osigurati u prva 24 sata života

Istraživanje je također pokazalo da se telad koja se uzgaja u složenijim socijalnim sredinama manje boji noviteta. Ona koja su odrasla u društvu počela su jesti krutu hranu prije nego su smještena pojedinačno. To se pripisuje povećanoj razini udobnosti i istraživanja socijalnog kontakta. Primjerice, telići koji su dobili socijalnog partnera, ali nakon 6 tjedana starosti, jeli su manje čvrste hrane od onih koji su ranije dobili društvo.

Veća proizvodnja mlijeka

Nadalje, studije pokazuju da će ženska telad koja brže raste u mladosti vjerojatno proizvoditi više mlijeka u prvoj laktaciji. Iako istraživači ne znaju kada je točno najbolje upariti mladunčad, dr. Meagher smatra da je to važno napraviti prije šestog tjedna starosti.

Ženska telad, osnova kontinuirane proizvodnje mlijeka

Međutim, ona upozorava da prerano spajanje može predstavljati i rizik, jer je mladunčad osjetljiva na bolesti. Stoga je njezina preporuka okupljanje telića u vrijeme kada počnu jesti krutu hranu, negdje oko 3 do 4 tjedna starosti.

I dr. Michael Schmaußer iz Freising-Pullinga je za agrarheute otkrio da je s držanjem ove mlade stoke u parovima imao samo pozitivna iskustva. "Farma na kojoj sam odrastao već 35 godina se bavi uzgojem i drži telad u parovima. Tako držane životinje su aktivnije od onih pojedinačno smještenih. I više piju, jer ako pije jedno i drugo će htjeti", kazao je.

Trebaju intenzivniju hranidbu

Studije pokazuju da telići koji se drže u parovima od trećeg dana života jedu bolje i imaju veći dnevni prirast te da brže uče. "Čim uđu u skupinu, možete vidjeti da se bolje slažu s drugima i novim stvarima, poput automatske hranilice, a to znači manje stresa", napominje veterinar Schmaußer .

Budući da u prostoru imate dvije životinje, ne znate koliko je svaki od njih popio. Stoga im je potrebno intenzivno hranjenje. To znači da oni trebaju dnevno, po dva puta primiti najviše 7 do 8 litara zakiseljenog punomasnog mlijeka ili mliječnog nadomjestka.

"Počnite s 2 do 3 litre i čim je ispraznilo kantu, treba dobiti još 0,5 litre više. Ukupno bi ih trebalo hraniti punim kapacitetom šest do osam tjedana, a zatim ga polako smanjivati", savjetuje dr. Schmaußer. 


Tagovi

Telići Telad Držanje u parovima Hranidba Smještaj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]