Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paška janjetina
  • 18.03.2015. 14:30

Zaštićena izvorna janjetina s Paga!

Konačno je završen proces koji su prije osam godina pokrenuli u Udruzi uzgajivača paške ovce i koji će dovesti do reda na tržištu paške janjetine. Odobrena je prijelazna nacionalna zaštita naziva Paška janjetina - zaštićena oznaka izvornosti.

  • 583
  • 55
  • 0

Udruga uzgajivača paške ovce Rogujica iz Paga dobila je prije nekoliko dana rješenje Ministarstva poljoprivrede prema kojem se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva Paška janjetina - zaštićena oznaka izvornosti. Time je konačno završen proces koji su prije osam godina pokrenuli u Udruzi i koji će dovesti do reda na tržištu ove dalmatinske delicije.

"Konačno malo reda, bio je prvi komentar nas uzgajivača i ugostitelja, nakon što smo čuli vijest da je stiglo rješenje. Pod imenom paška janjetina se prodavalo svašta, pa čak i janjetina iz uvoza. To je najviše smetalo ljudima iz ugostiteljstva koji žele raditi po propisima. Sada će se stvari promijeniti. Ne želimo mi na Pagu reći da je naša janjetina najbolja od svih, nego ne želimo da se pod našim imenom svašta nudi. Mislim da ovo rješenje neće utjecati na porast cijene janjetine", kaže paški ovčar i vlasnik sirane Mih iz Kolana Dubravko Pernjak.

Pažani svoju janjetinu prodaju po cijeni od 40 kuna za kilogram žive vage. Paški ovčari su prvenstveno orijentirani na proizvodnju sira. Janje uz ovcu stoji do pet tjedana, a zatim se od ovčjeg mlijeka proizvodi paški sir i drugi proizvodi. Procjenjuje se da danas na Pagu ima od 33.000 do 35.000 ovaca. Od tog broja njih 20 % neće se janjiti. Višegodišnja statistika pokazuje da jedna paška ovca daje u prosjeku 1,2 janjeta tako da se može računati godišnja proizvodnja janjadi na Pagu kreče oko brojke od 32.000 janjaca.

O paškoj janjetini govori se stoljećima, ali sada je ona prvi puta biti zaštićena pismeno. U literaturi se 1870. godina navodi kao presudna godina za nastanak genotipa paške ovce. Ona je ustvari križanac između autohtonih otočnih pramenki i uvezenih merino ovnova. Magistrica znanosti Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije u svom radu pod naslovom Paška janjetina na putu izvornosti navela je minimalne zahtjeve koji moraju biti ispunjeni u proizvodnji paške janjetine.

Paška janjetina specifičnog je okusa i mirisa zbog specifičnog mediteranskog ambijenta u kojemu obitavaju ovce i janjad, a osobito zbog hrane koju konzumiraju. Paška janjad namijenjena proizvodnji paške janjetine pri klanju ne smije biti starija od 45 dana ni teža od 15 kilograma, a masa klaonički obrađenog trupa mora biti u rasponu od 4 do 9 kg. U proizvodnji paške janjetine nema klasičnog odbića i hranidbe (tova) janjadi na pašnjaku i/ili tovilištu, što je česta praksa u tehnologiji proizvodnje janjećeg mesa. Cijelo vrijeme, od janjenja do klanja, janjad zajedno s ovcama boravi na pašnjaku i siše mlijeko dok je konzumacija voluminozne krme vrlo mala.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Paška ovca Janjetina Pag Dubravko Pernjak Oznaka izvornosti Janjci Oznaka izvornosti Merino ovnovi Otočne pramenke Dubravka Živoder Paška janjad


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.