Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 18.11.2020. 12:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Žarko Bulatović: Zadovoljan virtembergom, razmišlja o romanovskim ovcama

Mladi Žarko Bulatović roditeljsku ušteđevinu uložio je u izgradnju farme ovaca, posle kratkog "izleta" u tovu junadi. Sada gaji virtemberg rasu ovaca, a proizvodno-rentabilni ispit na njegovoj farmi trenutno polaže i romanovska rasa.

Foto: Miodrag Palić
  • 1.344
  • 414
  • 0

I dok mladi ljudi rođeni na selu beže od poljoprivrede Žarko Bulatović, mladić iz Jagodine, egzistenciju traži u agraru. Počeo je sa tovom junadi, ali je ubrzo odustao od ovog stočarskog posla zbog, kako kaže, nedovoljne zarade i neredovnog otkupa.

Virtemberg - jer je među najbrojnijima

Voli životinje i o drugim granama poljoprivrede nije razmišljao, pa je odlučio da i dalje nastavi da "pliva u nemirnim stočarskim vodama". Tako je junad zamenio ovcama!

"Dugo sam razmišljao koju rasu ovaca da odaberem za uzgoj. Odlučio sam se, ipak, za virtemberg rasu jer se ova ovca u šumadijskim oborima i farmama po brojnosti nalazi na drugom mestu, odmah iza pramenke. Uz to, jednostavna je za uzgoj i ne bira hranu", kaže Bulatović i naglašava da je za tri godine koliko je u uzgoju, dokazala svoje pozitivne proizvodno-genetske karakteristike.

Virtemberg - jednostavn za uzgoj i ne bira hranu

Naš sagovornik je izgradio i savremeni ovčarnik kapaciteta 180 ovaca, a trenutno je u njemu smešteno oko sto ovaca virtemberg rase.

"Planiram da gajim još jednu rasu. Nabavio sam 12 grla romanovskih ovaca češkog porekla sa namerom da se u narednih godinu-dve dana uverim u njihovu plodnost, ishranu, razvoj jagnjadi. Ako 'polože' proizvodni ispit sagradiću još jedan ovčarnik za njih, približnog kapaciteta."

Bulatović ističe da se virtemberg ovca jagnji tri puta za dve godine, a jagnjad brzo napreduje, za tri meseca teže oko 30 kilograma. Upravo je u toku eksperiment, da se ovce jagnje dva puta u godinu dana.

Ne za veštačko osemenjivanje ovaca

Iako neki stočarski stručnjaci izražavaju sumnju u veštačko osemenjavanje ovaca, ovaj mladi proizvođač je odlučio da to proveri na svojim ovcama. Izdvojio je deset priplodnih ženki, kojima je veterinar izazvao estrus hormonskim "sunđerom", a zatim ih oplodio zamrznutom spermom. Sada se čekaju rezultati. Ako se pokaže uspešnije od prirodnog parenja, ubuduće neće morati da nabavlja kvalitetne ovnove.

Najrentabilnija je ishrana silažom

Njegove ovce ne idu na pašu, Ishrana je isključivo na jaslama. On na površini od 24 hektara, uglavnom zakupljene zemlje, proizvedi hranu za svoje ovce. Da bi se proizvelo dovoljno hrane za 200 ovaca, kaže naš sagovornik, dovoljno je oko 20 hektara obradive zemlje, odnosno jedan hektar za 10 ovaca.

"Ovce uglavnom hranim senom lucerke i kukuruznom silažom. Obroke u jasle stavljam dva puta dnevno, ujutro i predveče. Najrentabilnija je ishrana silažom", naglašava jagodinski stočar.

Nepovoljne okolnosti u ovčarstvu

Sve u svemu, zadovoljan je kako je krenulo sa uzgojem ovaca, ali trenutno nije najbolja tržišna situacija. Zbog pandemije virusa korona smanjena je potražnja jagnjadi za klanje. Cena je veoma niska - 190 do 200 dinara za kilogram, a pre godinu dana je bila 300.

Cena jagnjadi niska, ali broj umatičenih grla se povećava

I dok cene konzumne jagnjadi padaju, istovremeno kasni i isplata državnih subvencija namenjenih ovčarstvu. Jedino je stabilna cena umatičenih jagnjadi za priplod - ženska grla od 150 do 200 evra, ali poslednjih meseci je i njihova potražnja smanjena.


Tagovi

Uzgoj ovaca Žarko Bulatović Virtemberg ovce Romanovske ovce Ishrana ovaca Silaža Jasle Cena jagnjadi Osemenjavanje ovaca


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.