Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 21.09.2020. 10:30

Zaraza u susjedstvu: Afrička svinjska kuga ponovno potvrđena u Srbiji

Hrvatska je, podsjećamo, uspjela ostati zemlja u kojoj nije zabilježen niti jedan slučaj pojave ASK, no uzgajivači strahuju od uvoza mesa, ponajviše iz Njemačke.

Foto: Jumpstory
  • 254
  • 92
  • 0

Afrička svinjska kuga ponovno je potvrđena u susjednoj Srbiji. Zasad jedina općina gdje je registrirana zaraza domaćih svinja je Negotin, a odmah po saznanjima naložene su mjere suzbijanja širenja bolesti. 

Žarište je u selu Aleksandrovac, a zaraženim područjem proglašena su i mjesta u širini od tri kilometra: Kovilovo, Rajac i Crnomasnica u navedenoj općini. Koliko je točno životinja zaraženo, zasad ne navode, no nakon pojave u Poljskoj i Njemačkoj te sada u Srbiji, očito je da se bolest širi. 

Podsjećamo, Hrvatska je uspjela ostati zemlja u kojoj nije zabilježen niti jedan slučaj pojave ASK, a u svrhu podizanja svijesti provedena je opsežna javna kampanja i edukacija pravilne i pravovremene primjene svih propisanih mjera.

Hrvatska bez afričke svinjske kuge

"Već sada su vidljivi rezultati provedbe kategorizacije farmi - od listopada 2019. godine do travnja 2020. više od 15% farmi je popravilo biosigurnosne uvjete", priopćilo je nedavno Ministarstvo poljoprivrede. 

Međutim, domaće uzgajivače na noge je digla vijest iz Njemačke. Manje zbog zaraze, više zbog potencijalnog uvoza mesa s tog tržišta. Šteta bi, upozorili su, mogla biti veća nego li da se pojavila kod nas.

Pojava ASK izazvala je potrese na njemačkom tržištu zbog čega je cijena svinjskih polovica pala za čak 20 euro centi ili 13% u jednom tjednu, a cijena prasadi srušena je za čak 30 %. Kako nemaju mogućnost plasmana na tržište Kine i zemalja Azije odnosno uvedena je zabrana izvoza, ogromne količine mesa iz ove zemlje, kanal svoje prodaje pronaći će i u Hrvatskoj.

Kuterovac: Svinjogojstvu prijeti kolaps, štete bi mogle biti više od 100 milijuna eura

"Pri tome cijena neće biti bitna te će trgovački lanci ili prestati kupovati meso domaćih proizvođača ili će doći do strašnog pada cijena koji će dodatno uništiti domaću proizvodnju i na rub financijske isplativosti dovesti naše proizvođače", upozorio je Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja navodeći da ovom sektoru prijeti kolaps, a šteta bi mogla biti 100 milijuna eura. 

Inače, od rujna 2019. na snazi su i nova pravila za svinjokolju. Prema njima, za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odredit će se provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju RH.

Zbog prijetnje Afričke svinjske kuge i nova pravila za svinjokolju

Iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dozvoljeno samo "ukoliko prije istih ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane." Klinički pregled nije potrebno provoditi ukoliko se žive svinje otpremaju sa gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt, objavilo je lani Ministarstvo poljoprivrede. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Srbija Zaraza Bolest u susjedstvu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs