Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 27.09.2022. 15:00

Zabranjuju kaveznu proizvodnju jaja do 2035. godine - Danska prednjači u poljoprivredi?

Uzgajivači će imati 12 godina za prilagodbu. Jaja iz kaveza već se neko vrijeme ne prodaju na policama trgovina

Foto: Depositphoto/koko-tewan
  • 327
  • 84
  • 0

Danska će od sljedeće godine slijediti prijedlog o zabrani korištenja kaveza u proizvodnji jaja kojega je iznijela Europska komisija, uz potpunu zabranu takvog načina uzgoja do 2035. U priopćenju danskog Ministarstva hrane, poljoprivrede i ribarstva navode da će od 2023. zabraniti izgradnju novih farmi za kavezni uzgoj, piše Local.dk

Potpuna zabrana držanja peradi na ovaj način će stupiti na snagu 2035. nakon dvanaestogodišnjeg prijelaznog perioda koji će osigurati odgovarajuću konverziju proizvodnje.

Odgovornost prema farmerima

"Željeli smo što prije ukinuti kaveznu proizvodnju jaja, ali imamo odgovornost prema poljoprivrednicima", rekao je ministar poljoprivrede Rasmus Prehn.

Dat će im vremena da obave promjenu i financiraju izgradnju novih i restrukturiranje postojećih objekata, poručuju.

Većina trgovina u Danskoj više ne prodaje jaja iz takvog uzgoja. No, još uvijek se koriste u ugostiteljstvu, tvornicama prehrambenih proizvoda i farmaceutskim tvrtkama.

Tvrde da će proizvođači imati vremena za prilagodbu (Foto: Depositphotos/Chalabala)

Prednjače u poljoprivredi 

"Kokoši žive u malim kavezima s ograničenim prostorom za mahanje krilima. Danska je na puno načina zemlja koja prednjači u poljoprivredi, a to mora biti slučaj i kada je u pitanju dobrobit životinja", rekao je Prehn.

EU je zabranila baterijske kaveze 2012. godine, a proizvodnja kaveznih jaja u Danskoj je pala sa 61 posto ukupne u 2010. na 13 posto u 2021. Taj se broj smatra netočnim jer iz ministarstva poručuju da je sedam proizvođača jaja iz kaveza odgovorno za 17 posto ukupne proizvodnje u Danskoj prošle godine. 


Tagovi

Danska Proizvodnja jaja Kokoške Zabrana Kavezni uzgoj kokoši


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.