Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO usjevi
  • 08.01.2023. 18:00

Zabranit će GMO u stočnoj hrani: Peradarstvo u Poljskoj pred kolapsom?

Nagli prekid upotrebe stočne hrane koja sadrži GMO će dovesti do višestrukih problema

Foto: Depositphoto/FrameAngel
  • 821
  • 91
  • 0

Poljske peradarske tvrtke su protiv zabrane korištenja GMO u hrani za životinje. Pozvali su tamošnju vladu da odustane od planova zabrane, najavljenu s 1. siječnja 2024. godine. Upozorili su na ogromne gubitke koje bi takva odluka mogla uzrokovati, piše All about feed

Naime, poljska Vlada je 2. studenog 2022. godine usvojila niz amandmana na Zakon o hrani za životinje prema kojima bi proizvodnja, marketing i upotreba one koja sadrži genetski modificirane organizme trebala biti zabranjena bez ikakvog prijelaznog perioda.

Nije bilo konzultacija

Deset poljoprivrednih organizacija je potpisalo pismo u kome navode da je odluka bila veliko iznenađenje, jer je prvobitno izmjenama dozvoljeno korištenje GMO u hrani za životinje do 2027. godine. Nisu održane nikakve konzultacije. Potpisnici su naveli da će nagli prekid njezine upotrebe dovesti do niza problema kao što su povećanje troškova, dostupnost stočne hrane zbog nedostatka zamjene za GMO sojinu sačmu, posebno u tako kratko vrijeme. Proizvodnja proteina u Poljskoj je nedovoljna i nije moguće pronaći adekvatnu zamjenu.

Proizvodnja pred kolapsom

Predviđa se da će doći do kolapsa u peradarskom sektoru najvećeg europskog izvoznika mesa brojlera. Pored posljedica pandemije COVID-19 i skoka cijene energije ova grana poljoprivrede bori se s rastućom konkurencijom uvoza peradi iz Ukrajine. U pismu je navedeno da je 50 posto mesa brojlera namijenjeno izvozu, a da hrana čini 70 posto troškova proizvodnje.

Nijedna zemlja u Europskoj uniji nije zabranila upotrebu GMO-a u proizvodnji stočne hrane.


Tagovi

Poljska GMO hrana Stočna hrana Zabrana GMO Hrana za brojlere Poljski peradari


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić