Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fitogeni aditivi
  • 23.11.2019. 09:00

Za žuti žumanjak: Obogatite hranidbu peradi češnjakom, nevenom i Gospinom travom

U hranidbi peradi mogu se koristiti češnjak, kopriva, kamilica, brokula ili različite smjese integralnih koncentrata.

Foto: Depositphotos/EvgeniiDikii
  • 3.291
  • 397
  • 0

U hranidbi peradi, bilo da se uzgaja za proizvodnju konzumnih jaja ili za proizvodnju mesa, koriste se koncentrati koji u sebi sadrže velike količine aditiva (antibiotici, kokcidiostatici, enzimi, antioksidansi, pigmenti - boje), arome i razne vezivne supstance. Ovi aditivi umjetno su stvoreni, imaju različite funkcije i uloga im je povećati konzumiranje i konverziju hrane kako bi se pospješio rast brojlera ili proizvodnja jaja.

U svijetu sve više raste trend zdrave hranidbe pa tako i potražnja za jajima iz integralne proizvodnje i potražnja za mesom iz sporijeg - prirodnog tova peradi. Boja žumanjka odlika je tipa proizvodnje. Na boju pozitivno utječe hranidba kokoši na pašnjaku, koja je kod kaveznog sustava potpuno isključena. Iz tog razloga, jaja iz kaveznog držanja kokoši imaju blijedu boju žumanjka. Intenzitet obojenosti u vezi je sa sustavom hranidbe koka nesilica.

Zdrava hranidba - zdravo perje

Boja žumanjka u konvencionalnom sustavu dobiva se iz pigmenta ksantofila iz kukuruza i lucerne. Način hranidbe peradi prvenstveno se ogleda na njenom perju. Perad koja se pravilno hrani ima sjajno i meko perje (nije očerupana), živahna je i ima bolju konverziju hrane, kao i proizvodnost. Iz godine u godinu sve više se koriste fitogeni aditivi.

Fitogeni aditivi predstavljaju ekstrakte i esencijalna ulja dobivena od biljaka, a koja imaju pozitivno djelovanje na proizvodnju i zdravlje životinja. Oni pozitivno djeluju na okus hrane i povećanje apetita životinja te imaju antimikrobno, antivirusno, antifungicidno i antioksidativno djelovanje. Postoji veliki broj biljnih vrsta koje mogu pozitivno utjecati na konzumaciju i probavu hrane, prirast i konverziju. Danas se fitogeni aditivi dobivaju od ljekovitih biljaka, začina i aromatičnih biljaka kao što su origano, menta, timijan, češnjak, citrusi, anis.

U hranidbi peradi mogu se koristiti češnjak, kopriva, kamilica, brokula ili različite smjese integralnih koncentrata. Integralni koncentrat za perad treba sadržavati po 14 % zobenog griza, sjemenki suncokreta (ako su manji pilići onda oljuštenih sjemenki) i crvene pšenice u zrnu, zatim po 7% pšenice u zrnu, kamuta (egipatska pšenica), prosa i čitavog zrna kukuruza, po 3,5% leće i lanenog sjemena i 1,75% pivskog kvasca. U ovako pripremljen koncentrat može se dodati češnjak ili brokula.

Češnjak povećava nosivost

Brokula ima antialergijske osobine, ali i pomaže u sprječavanju pretilosti i raka. Izuzetno je bogata kalcijem, karotenoidima i antioksidantima. U brokuli karotenoidi imaju žutu, narančastu i tamno crvenu boju i mogu poboljšati intenzitet boje žumanjka. Postotak brokule u hrani peradi može biti do 2,5%.

Češnjak ima antikancerogeno, antibiotsko, antioksidansno djelovanje, potiče razvoj i jačanje imuniteta, pomaže sprječavanju raznih upalnih procesa i ima hipoglikemijske osobine.

Hranidba češnjakom utječe na povećanje nosivosti. Perad kojoj se daje češnjak bolje napreduje, odnosno bolje iskorištava hranu, koke su otpornije na bolesti, a nosivost jaja povećava se za 10%. Jaja od peradi koja u hranidbi imaju određeni postotak češnjaka, imaju i manje kolesterola. Sama perad otpornija je zbog jačanja imunološkog sustava i smanjenja razine kolesterola u krvi. Udio češnjaka u koncentratu peradi može biti od 0,3 do 5%. U koncentrat se unosi kao osušen i samljeven.

Bosiljak za zdravlje peradi

Dodavanjem 2% koprive u koncentrat za perad, poboljšava se tjelesna masa, dnevni prirast, konzumacija hrane i biokemijski parametri, klaonička svojstva.

Dodavanjem kamilice u koncentraciji od 2% pozitivno se utječe na biokemijske pokazatelje peradi i klaonička svojstva.

Origano sadrži od 2 do 4% eteričnog ulja s oko 80% aromatičnog karvanola i oko 50% timola. Timol već u koncentraciji od 0,007% ubija određene bakterije (stafilokoke, salmonele i listerije). U višim koncentracijama ubija i gljivice (Aspergillus flavus i A. versicolor)i kokcidije. Origano se daje peradi kao dodatak zelenoj hrani. Slično djelovanje na zdravlje peradi ma i bosiljak. Korištenje origana u količini od 20 gr/kg hrane poboljšava konzumaciju hrane, povećava plodnost kokoši, povećava tjelesnu masu i smanjuje smrtnost.

Kantarion (Gospina trava) jača imunitet

Kantarion ili Gospoina trava se peradi daje u svježem ili suhom stanju i ima funkciju jačanja imuniteta. Listove i cvjetove kantariona treba odvojiti od stabljike i izmiješati s mekanom hranom.

Neven sadrži umirujuća eterična ulja koja inhibiraju rast različitih bakterija i gljivica. Djeluje vrlo agresivno protiv patogena u crijevima jer sprejčava funkcijsku izgradnju njihovih membrana.

U hranidbi peradi može se koristiti i hajdučka trava, kadulja, dragoljub, kao i jabučni ocat.

Autorica: Violeta Petrović - Luković, mag. stočarstva, Savjetodavna RS


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Boja žumanjka Hranidba peradi Perad Gospina trava Češnjak

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]