Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 09.04.2022. 13:30

Za zbrinjavanje napuštenih domaćih životinja tri milijuna kuna

Financirat će se usluge smještaja, hranidbe i njege te troškovi označavanja neoznačenih životinja, a prihvatljivi su i veterinarski troškovi liječenja uz intenzitet potpore od 50 posto.

Foto: Bigstock/ruslan_shramko
  • 587
  • 147
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je u postupak savjetovanja s javnošću uputilo nacrt prijedloga Programa potpore za zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih ili privremeno oduzetih domaćih životinja u svrhu sigurnosti ljudi, zdravlja ljudi i životinja te smanjivanja materijalne štete.

Naime, napuštene, izgubljene ili zanemarene domaće životinje predstavljaju problem za lokalno stanovništvo, prvenstveno zbog straha od ozljeda koje te životinje mogu nanijeti ljudima, šteta koje nanose njihovim poljoprivrednim kulturama, mogućnosti uzrokovanja prometnih nezgoda, kao i drugih neželjenih situacija.

Kako stoji u nacrtu prijedloga, prihvatljivi korisnici su jedinice lokalne samouprave, a za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu RH u iznosu od 3 milijuna kuna.

Staje se na kraj neodgovornim vlasnicima i ostavljanju stoke bez nadzora?

Privremeno zbrinjavanje oduzetih ili napuštenih, izgubljenih i zanemarenih domaćih životinja za jedinice lokalne samouprave predstavlja organizacijski, a time i financijski zahtjevnu aktivnost.  "Stoga je Ministarstvo odlučilo osigurati nadoknadu troškova zbrinjavanja domaćih životinja novom potporom u iznosu i do 300 tisuća kuna po korisniku", napominju.

Koji su sve prihvatljivi troškovi?

Prema prijedlogu Programa prihvatljivi troškovi nastali zbrinjavanjem domaćih životinja uz intenzitet potpore od 100 posto su:

  • troškovi usluge smještaja i njege (uključujući rad) prihvatljivi u iznosu 70 kn po uvjetnom grlu (UG)/dan
  • troškovi hranidbe prihvatljivi u iznosu 30 kn po UG/dan
  • ukupno troškovi smještaja, hranidbe i njege (uključujući rad) prihvatljivi u iznosu 100 kn po UG/dan
  • troškovi označavanja neoznačenih životinja prihvatljivi u iznosu računa za provedeno označavanje izdanom od ovlaštene veterinarske organizacije

Prihvatljivi su i veterinarski troškovi liječenja, ali uz intenzitet potpore od 50 posto.

Više informacija možete pronaći u dokumentu ispod teksta ili ovdje.


Dokumenti


Tagovi

Javno savjetovanje Napuštene životinje Domaće životinje Zbrinjavanje Izgubljene životinje Oduzete životinje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]