Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilnik
  • 22.12.2020. 16:30

Za vlastitu potrošnju i u svom dvorištu moći će se zaklati najviše 15 životinja godišnje?

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je novi nacrt prijedloga Pravilnika u okviru kojega se predlaže ograničavanje broja životinja koje je moguće zaklati za vlastite potrebe.

Foto: Bigstock/ smuki
  • 11.459
  • 741
  • 0

U javnom savjetovanju je Nacrt prijedloga Pravilnika o klanju životinja namijenjenih potrošnji u vlastitom kućanstvu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako pojašnjavaju, trenutno je na snazi Pravilnik iz 2014. godine kojim se dozvoljava klanje (svinje, ovce, koze, perad, kunići/zečevi i uzgojena divljač) izvan klaonice ukoliko je meso tih životinja namijenjeno potrošnji u kućanstvu. Međutim, broj životinja koje je moguće zaklati za vlastite potrebe – nije ograničen.

Stoga je izrađen novi, u okviru kojega se predlaže ograničavanje na ukupno 15 životinja godišnje (vrsta: svinje, ovce, koze i životinjske vrste s popisa divljači koje ne žive slobodno u prirodi) koje se mogu zaklati za vlastite potrebe. Ova odredba ne odnosi se na perad, kuniće i zečeve.

Imeđu ostalog, u novom su Pravilniku definirani uvjeti klanja; 

  • Dopušta se klanje životinja koji ne pokazuju znakove poremećenog zdravlja, ukoliko su njihovo meso i mesni proizvodi namijenjeno za potrošnju u kućanstvu.
  • Klanje navedenih životinja obavlja se izvan klaonice odnosno na gospodarstvu posjednika istih.
  • Posjedniku životinja dozvoljeno je godišnje zaklati ukupno 15 životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu. Ova odredba ne odnosi se na perad i lagomorfe.
  • Nije dopušteno stavljati u promet za javnu potrošnju meso i mesne proizvode od životinja zaklanih u skladu s ovim Pravilnikom.

Savjetovanje možete pronaći ovdje.

Vezano uz načine klanja mora se obavljati u skladu s posebnim propisima o dobrobiti životinja. Nusproizvodi se moraju zbrinjavati u skladu s posebnim propisima o nusproizvodima životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi. 

Klanje za potrošnju u kućanstvu mora se evidentirati u propisanim registrima domaćih životinja sukladno posebnim propisima o njihovu označavanju.

Savjetovanje je otvoreno do  22. siječnja 2021., a predloženo je da Pravilnik stupi na snagu 1. siječnja 2022. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Klanje Osobna potrošnja Pravilnik


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.