Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-tok d.o.o.
  • 20.11.2020. 19:00

Za veću količinu mleka i procenat mlečne masti - usitnjena slama

Ubacivanjem 1-1,5 kg usitnjene slame po svakom odraslom grlu u dnevni obrok, značajno se popravlja sastav i količina bakterija u želucu, nivo uree i amonijaka dovodi se do poželjnih brojki, bolje se iskorišćava koncentrovani deo obroka i popravlja zdravstveno stanje, krave su plodnije i ostaju duže u laktaciji. 

Foto: Agro-tok/Teagle
  • 1.355
  • 475
  • 0

Svet sve više postaje globalno tržište roba. Svi proizvodi izloženi su jakoj domaćoj i stranoj konkurenciji, a u proizvodnji mleka i junećeg mesa ona se postiže povećanjem proizvodnje i smanjenjem troškova po jedinici proizvoda.

Povećanje proizvodnje po jednom grlu postiže se izborom rase i selekcijom kao i kvalitetnijom ishranom, dok se cena proizvoda snižava izgradnjom funkcionalnih objekata s visokom produktivnošću rada, smanjenjem troškova energije, veterinarskih usluga i hrane.

Poznati svetski nutricionisti ustanovili su da se, kod grla s visokom proizvodnjom mleka i dnevnim prirastom, koristi hrana s velikim udelom koncentrata, a često nedovoljnim procentom voluminoznih krmiva.

Posledice ovakve ishrane rezultiraju poremećajima u probavi, opterećenjem jetre, smanjivanjem plodnosti i većim zagađenjem životne sredine amonijakom. 

Seckana slama popravlja zdravstveno stanje i povećava plodnost 

Ubacivanjem 1-1,5 kg usitnjene slame po svakom odraslom grlu u dnevni obrok, značajno se popravlja sastav i količina bakterija u želucu, nivo uree i amonijaka dovodi se do poželjnih brojki, bolje se iskorišćava koncentrovani deo obroka, popravlja zdravstveno stanje - posebno funkcija jetre, krave su plodnije i ostaju duže u laktaciji. 

Kada se sve sabere, dolazi se do brojki koje na većim farmama daju značajne finansijske rezultate. Primenom tehnologije poput mašina za seckanje slame pomeraju se granice rentabilnosti i postiže veća konkurentnost. 

Mlin priključen na traktor 

Ovakve mašine mogu biti stacionarne - koje pokreću elektromotori ili pokretni -  koje pokreće PTO traktor. U mašinu se ručno ili viljuškarom ubacuju okrugle ili četvrtaste bale, a on u hodu ili u mestu seče slamu na određenu dužinu i izbacuje je na jednu ili dve strane.

Ukoliko se želi izbeći prašina u objektu, seckanje se može obaviti napolju uz plast ili pod nadstrešnicom, a iseckani materijal ubaciti u miksericu ili uneti u staju i rasporediti.

Iseckana slama i kao prostirka na živinarskim i farmama krava

"Da bismo slamu doveli u stanje povoljno za mešanje obroka i za konzumiranje, moramo imati kvalitetne i pouzdane mašine. Engleska firma Teagle pre 37 godina napravila je prvu mašinu za sečenje i do danas ostala svetski lider u proizvodnji takve mehanizacije", objašnjava  Filip Tokić, iz firme Agro-tok d.o.o. i dodaje da se usitnjena slama koristi za ishranu preživara, ali i za prostirku na živinarskim i farmama krava, kao i za pravljenje malča u ekološkom uzgoju povrća i voća (jagode). 

"Primena mlinova i razbacivača slame marke Teagle Tomahawk kod nas započinje tek pre desetak godina, a već danas većina velikih živinarskih i farmi krava ih uspešno koristi. Najviše se koriste mašine s oznakom M, što se odnosi na mlin. On je opremljen s 40 rotirajućih noževa i promenjivim sitima otvora 15 - 120 mm. Za sitniju sečku biramo sita s manjim otvorima i obrnuto", precizira, opisujući kako je u tom procesu slama popreko presečena na određenu dužinu, ali i ispucala po dužini, pa izgleda kao perje.

Za ishranu krava i odrasle junadi se najčešće koristi sito s otvorima 21 mm, koje daje dužinu 20-30 mm, dok se za ishranu teladi i prvu fazu tova seče seno, na istim ili malo većim sitima. 

Investicija u priključak Tomahawk 505M od cca 10.000,00 € otplaćena je za manje od 2 meseca

Seckanje sena u mlinu pokazalo se odličnim jer ono bude omekšano, pa ga radi dodatno poboljšane teksture telad i mlađa junad konzumiraju u većoj količini i za kraće vreme čime se popravlja prirast i zdravstveno stanje.

Za prostirke u živinarstvu više se koriste sita 30-50 mm, koje daju nešto dužu slamu 30-60 mm. U govedarstvu se uobičajeno koriste sita s otvorima 50-120 mm. 

Količina mleka povećana za oko 0,7l/grlu

Kod mlečnih krava rase holštajn 2016. godine napravljeno je malo istraživanje promena rezultata dodavanjem seckane slame u obrok, u količini 1-1,5 kg/ dan.

"Pratili smo dnevne podatke o količini predatog mleka i prosečnoj masnoći na farmi. Mleko je predavano u količini cca 9.200 l/dan, prosečne masnoće 3,97%", objašnjava Tokić dodajući da su promene počeli da uočavaju već posle četiri dana, da bi se rezultati stabilizovali između sedam do 10 dana.

Količina mleka po kravi povećala se za oko 0,5-0,7 l/grlu, dok je mlečna mast porasla između 0,20-0,25%.

"Kada smo navedene podatke pretvorili u finansijske pokazatelje, rezultat je bio fantastičan. Investicija u mašinu Tomahawk 505M od cca 10.000,00 € otplaćena je za manje od dva meseca. Da bismo dobili podatke o popravljanju zdravstvenog stanja, povećanju plodnosti i povećanju broja laktacija po grlu, trebalo bi analizirati podatke za nekoliko godina, što je posao za Veterinarski fakultet ili slične institucije“, zaključuje. 

Za više informacija o mlinu obratite se kompaniji Agro-tok na jedan od niže navedenih kontakata.


Foto prilog


Tagovi

Agro-tok d.o.o. Tomahawk Mlin Seckana slama Goveda Ishrana Filip Tokić


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Agro-tok d.o.o. RS

Đakovačka 71, 31403 Široko Polje, Hrvatska
tel: +385 98 9109 900, e-mail: agrotok@gmail.com web: http://www.agrotok.hr/