Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 04.09.2020. 10:00

Za svako june dodatna premija od 20.000 dinara - otkupna cena 2,15 evra

Država na ovaj način daje novac za preko 11.000 junadi koja će završiti na legitiman način u klanicama ili u izvozu. Međutim, kako kaže Čedomir Keco ispred Agroprofita, sada nastaje velika utakmica između klaničara i izvoznika i koliko oni imaju pravi stav i koliko cene rad farmera.

Foto: JumpStory
  • 6.691
  • 706
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obavestio je Udruženje "Agroprofit" da je Vlada donela odluku da sa 230 miliona dinara, što je oko dva miliona evra, dodatno pomogne tovno govedarstvo.

Ovaj iznos biće dovoljan da se uvede dodatna premija od 20.000 dinara za svako predato utovljeno june. Uz već ranije utvrđenu premiju, koja iznosi 15.000 dinara, ovo je najveći podsticaj za utovljenu junad u celom regionu. Isplata i dodatne premije biće obavljena preko Uprave za agrarna plaćanja.

Agroprofit: Ne dajte junad u bescenje, očekuje se pomoć Vlade Srbije

Podsetimo, raniji predlog Udruženja bio je da dodatna premija bude u vrednosti od 30.000 dinara. Međutim, ono što je prava novina, saznaje Agroklub jeste da sve klanice imaju šansu za otkup.

"Sve klanice koje omoguće urednu dokumentaciju za farmera imaju šansu. Dakle, ostavili smo mogućnost da se farmeri pogađaju sa kupcem, a mi imamo ciljno da ukupna cena (sa premijom) bude 2,10 ili 2,15 evra po kilogramu. Međutim, juče je junad tovarena po 1,85 i 1,90, što znači da se može dogoditi da bude mnogo viša cena, ali mi nismo za nižu. Neka stočari ne daju svoju robu u bescenje - ispod dva evra", kaže Čedomir Keco ispred Agroprofita za Agroklub.

Država na ovaj način daje novac za preko 11.000 junadi koja će završiti na legitiman način u klanicama ili u izvozu.

Velika utakmica između klaničara i izvoznika

Kako kaže Keco, sada nastaje velika utakmica između klaničara i izvoznika i koliko oni imaju pravi stav i koliko cene rad farmera.

"Novac ide odmah, a svako se dogovara sa svojim kupcem o roku plaćanja."

Ministarstvo odobrilo dva miliona evra za otkup junadi

Ova akcija proistekla je iz inicijative Proizvodne grupe odgajivača i tovljača junadi, koja deluje u okviru udruženja "Agroprofit". Kako smo ranije pisali, izdvajanjem od dva miliona evra u potpunosti će otvoriti novu deonicu u razvoju tovnog govedarstva, jer bi u suprotnom sva dosadašnja ulaganja izgubila vrednost.


Tagovi

Otkup junadi Čedomir Keco Agroprofit Cena junadi Premija za junad Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...