Već od osme nedelje jagnjad dobija više energije od biljaka nego od mleka.
Odbijanje jagnjadi je zahtevan posao, jer se teško odvajaju od majki. Prednosti su što se ukupna potreba stada za hranom smanjuje, a životinje se mogu hraniti prema njihovim individualnim potrebama. Kada se mladunčad odvoje, potrebe ovaca su manje, jer prestaju jesti za dvoje.
Starost jagnjadi se kreće od 12 do 14 sedmica, a može i nešto ranije kada su u dobroj formi i ako obezbedimo visokokvalitetnu hranu. Njihov burag je potpuno razvijen osam nedelja posle jagnjenja. Tada počinju da dobijaju više energije iz biljaka nego iz mleka. Ovo je period kada ovce i mladunčad počinju da budu konkurencija za hranu.
Suviše rano odbijanje i nekvalitetna ishrana stvoriće probleme u kasnijem životnom periodu. Takve životinje neće dostići potrebnu težinu, jer se ne mogu oporaviti bez obzira kako ih hranili. Ne dostižu pun reproduktivni potencijal. Kada su obe kategorije životinja u dobroj kondiciji, a trave ima dovoljno, razdvajanje može biti nešto ranije i sam proces se lako realizuje.
Termin određujemo na osnovu brzine rasta jagnjadi, fiziološkog stanja životinja i dostupnosti hrane. Kada je prirast jagnjeta manja od 200 grama dnevno potrebno je što pre obaviti odbijanje i ponuditi kvalitetnu hranu. Pašnjak mora biti bogat zelenom, svežom travom, jer ona daje više energije i hraniva.
Potrebno im je obezbediti dovoljno koncentrata i kvalitetnog sena, trave. Kada otopli, ujutro se hrane koncentratom, a zatim idu na ispašu. Ulogu igra i sastav travnjaka, faza razvoja biljaka i udaljenost pašnjaka.
Mladunčad koja su probala novu hranu dok borave s majkama lakše se privikavaju, a prilagođavanje traje tri nedelje. Zbog toga se seno, trava i koncentrati postepeno uvode dok su zajedno. Tada se obavljaju vakcinacije i tretmani protiv parazita. To smanjuje stres koji deluje na imuni odgovor, što ih čini podložnijim oboljenjima. Izmet odlučenih treba uzeti za uzorak i proveriti prisutnost parazita.
Kako bi se proces odvijao što lakše drže se izolovano posle odbijanja. Dovoljna je nedelja da se smire i ne traže svoje majke. Za to vreme mora im se obezbediti dovoljno kvalitetne hrane, čista voda i dobri uslovi smeštaja kako bi stres bio što manji.
Ovce se drže na lošijim pašnjacima, gde je manje kvalitetan biljni sastav, oko dve nedelje. To će smanjiti produkciju mleka i sprečiti pojavu mastitisa. Samo se iscrpljene ovce vode na bogatu ispašu da se oporave.
Tagovi
Autorka