Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroPMD
  • 05.03.2016. 15:00

Weidemannov slalom u štali đakovačke ergele

Specifični uvjeti za rad u štali đakovačke ergele bili su pravi test za Weidemann 4512!

  • 1.463
  • 175
  • 0

Državna ergela Đakovo, odnosno onaj dio na lokaciji Ivandvor uvijek je primamljiva destinacija. No, ovoga puta u prvom planu naše reportaže nisu bili prekrasni lipicanci. Oni i štale koje odišu starinom, habsburgovcima, šokadijom, starom opekom i hrastovinom bile su kulisa za prikaz rada suvremenog stroja za manipulaciju hranom, gnojem u tim i takvim uvjetima.

Nema mogućnosti proširivanja objekata. Oni su takvi kakvi jesu. Što smo radili? Na visinu dizali rolo bale sijena pa ih i spuštali s vrha silosa. Pa smo ih onda morali uvući kroz mala vratašca na tavanu stare štale iznad samih konja. Na kraju smo morali ući kroz doista uska vrata u tu istu štalu, i između stupova vaditi stelju i odnositi na kamaru. Za to nam je poslužio doista odličan stroj.

Oskar Romer

Prezentacija rada s teleskopskim utovarivačem

Teleskopski utovarivač Weidemann 4512 sa svim svojim priključcima. Vile, kašika, nosač paleta i drugo što smo imali na raspolaganju. Sam stroj je pogonjen dizelskim motorom Yanmar snage 40 konjskih snaga s tri cilindra. Njegova dužina s korpom u transportnom donjem položaju je 3,88 metara. I takav, ali i širine 1,56, te visine 1,95 bez problema je vozio svojevrsni slalom kroz stupove u štali. A vozili su ga djelatnik ergele Alen, kao i Oskar Romer iz tvrtke AgroPMD koja u Hrvatskoj i prodaje Weidemanna.

U stoljetnim štalama svoje umijeće isprobao je i g. Willy iz Weidemanna. Odlično se stroj pokazao upravo u svom kretanju, koji ima unutrašnji radijus okretanja 0,82m. Težak je 2.700 kilograma i bez problema se snalazio u blatu i konjskoj balegi. Njegova je visina podizanja 4,5 metra, što je bilo taman da može na visini štale i hangara odraditi kompletnu manipulaciju s rolo balama.

Podizna moć je 1.200 kilograma, a hidrostatični pogon je na sva četiri točka i vozi 20 km/h. Upravljanje je putem Joystick-a, a koristi Vertical Lift System što je zasigurno jedan od u svijetu najboljih sigurnosnih sistema. Ima kombinirano uljno hlađenje, kao i prekidač za brzo isključivanje napajanja te izoliranu ispušnu granu. Ima gume dimenzija 31x15.50-15 AS (1,55 m), a važno je hidraulično zaključavanje radnih alata. Utovarna laka korpa je široka 1,6 metara, a kapaciteta 820 litara.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Weidemann Merlo Đakovo Lipicanci Ergela Teleskopski utovarivač


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

AgroPMD d.o.o.

Južno predgrađe 48, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 357 525, e-mail: office@agropmd.hr web: http://www.agropmd.hr