Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzbuna u Imotskoj krajini
  • 18.11.2019. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Studenci, Lovreć

Vukovi haraju? Od 30 nestalih, Jozi Biliću Pižiću vratile se tek tri koze i jarac

Strah i nelagoda uvukao se u malobrojne pogranične stočare nakon što je netragom nestalo stado koza Joze Bilića Pižića iz Podjarma. U potrazi mu je pomogla i granična policija.

Foto: Lovačka udruga Gradina Lovreć i Predrag Jurčević
  • 1.269
  • 205
  • 0

Nakon ljetne stanke, usporedo s migrantima, u sela Imotske krajine sve češće zalaze i vukovi. Mještani Aržana, Sviba, Studenaca u zadnje vrijeme i Lovreća svjedoče nemilim događajima noćnih pokolja ovaca i koza. Jedan slučaj posebno ih je zaintrigirao. U studenačkom zaseoku Podjaram nedaleko od državne granice pod čudnim okolnostima Jozi Biliću Pižiću nestalo je trideset koza. Odmah se među starijim stanovništvom prenio glas kako su ih pred sobom potjerali migranti jer je tobože njihov kraj odnedavno postao utabana izbjeglička staza.

To što bliskoistočne "ovčare“ još nitko nije vidio, to je pak drugi par postola. Spominjali su se i prekogranični "lopovi“ koji pod okriljem noći poput u narodnoj usmenoj predaji opjevanih Hajduka, zalaze u tuđa dvorišta i preko "porozne“ granice stoku gone u susjednu BiH. Oni umjereniji i realniji tvrde da je vuk uzrok njihovih problemima.

Stada čuvaju tornjaci, u šumu s oprezom 

Tome u prilog ide i priča po kojoj je Jozina supruga nedaleko od sela čuvala svoje stado i odjednom su se iz neobjašnjivog razloga koze razbježale. Veli, nikoga nije vidjela. Nakon nekoliko dana pronađene su četiri koze, a ostaci dviju zaklanih životinja nađeni su desetak dana kasnije.

I Vice Udiljak je izgubio četiri koze 

"U potrazi mi je pomogla i granična policija. Tri ovce i jarac pronašli su put kući, a sve ostalo je netragom nestalo. Učinjena mi je golema šteta. Nemam riječi kojima bi opisao ovu tragediju. Cijeli svoj život se mučiš i brineš oko tih životinja i sve ti nestane u nekoliko minuta", ojađeno će Jozo Bilić Pižić.

Nažalost, slična iskustva dijele i i njegovi sumještani. Vice Udiljak vlasnik je stada od tristotinjak koza kojeg je također zadesila zla kob. Nakon što se na tom području krajem kolovoza pojavio čopor vukova, do danas je izgubio četiri grla bez ikakva traga. Slična situacija zadesila je i Marijana Pavlinovića.

Hrvatska šarena koza na farmi Vice Udiljka: Koza je najisplativija životinja

"Teško je. I ja sam prošli mjesec izgubio tri ovce. Ovih dana zvijeri su se povampirile i što je čudno usred bijela dana zavijaju što je za njih pomalo neuobičajeno da se glasaju tijekom dana. Ove sam godine odgojio osam tornjaka i za sada se dobro štitim, ali u dublju šumu ulazim s velikim oprezom", tvrdi Pavlinović.

Nadzorna kamera snimila vuka 

Vukovi su nasrnuli i na stado Rose i Nede Bartulović gdje su zaklali pet ovaca, a pretragom terena pronađeni su ostaci glave magareta dva kilometra udaljeni od magareće farme. Stanje je, tvrde mještani Studenaca i ostalih pograničnih mjesta, alarmantno. Svakodnevni ataci krvoločnih zvijeri unijeli su strah među i onako malobrojnim stočarima tog dijela Imotske krajine. Zavladala je svojevrsna panika i čudan osjećaj bespomoćnosti jer je ostatke životinja gotovo pa nemoguće pronaći.

Nadzorna kamera snimila je susret vuka i jazavca 

 Da se radi o neobičnim događajima povezanim uz djelovanje navodno vučjeg čopora koji obitava u pograničnom području i da se nakon dvije godine "apstinencije“ vučja populacija obnovila, smatraju i u Lovačkim udrugama Gradina iz Lovreća. Govore, pak, i o većem čoporu pristiglom iz susjedne BiH, ali i o vučici koja za sobom vodi pet već odraslih vučića. Pojavu vukova snimila je nadzorna kamera između Studenaca i Lovreća gdje se na bivšem hranilištu za divlje svinje druži s nimalo prijateljskim jazavcom. Sav nakostriješen jazo prijeti nadolazećoj opasnosti. Nažalost, ishod susreta ostao nam je nepoznat.


Fotoprilog


Tagovi

Vukovi Pokolj Pokolj koza Stradale ovce


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.