Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 14.03.2022. 12:00

Vučković: Sagledat ćemo mogućnosti za dodatnu pomoć sektoru mljekarstva

Ukupno je u hrvatsko stočarstvo iz Programa ruralnog razvoja uloženo 2,4 milijarde kuna, uz 1,9 milijardi kuna izravnih plaćanja i 1,3 milijardi kuna nacionalnih sredstava, naglasila je ministrica na sastanku s mljekarima.

Foto: Depositphotos/Alexnow
  • 2.135
  • 353
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede će sagledati svaku mogućnost za osiguravanje sredstava za dodatnu pomoć kroz državna i europska sredstva, čulo se na sastanku ministrice Marije Vučković s predstavnicima proizvođača i prerađivača mlijeka. Na njemu se u petak razgovaralo o sprječavanju pada broja mliječnih krava te potencijalnog odustajanja poljoprivrednika od te za hrvatsko gospodarstvo važne proizvodnje.

Kako se navodi u priopćenju, iznesena je i inicijativa udruga kojom se u cilju olakšanja poslovanja predlažu izmjene pravilnika u postojećoj regulativi sektora mljekarstva. Prijedlozi će, uzvratila je ministrica, "biti razmotreni na objektivan i stručan način, a inicijativa usuglašena s proizvođačima i prerađivačima te implementirana bez da se opterećuje sustav ili ugrožava sigurnost hrane".

U stočarstvo uloženo 2,4 milijarde kuna

Također, istaknula je podatke prema kojima je osjetljivom sektoru za ublažavanje posljedica koronakrize osigurano 48 milijuna kuna, kroz Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala više od 183 milijuna kuna, putem proizvodno vezanih potpora i potpora za iznimno osjetljive sektore 197 milijuna kuna te za dobrobit životinja više od 121 milijun kuna.

Osim navedenog, u okviru mjera Programa ruralnog razvoja u sektoru mljekarstva za ulaganja u fizičku imovinu, razvoj poljoprivrednih gospodarstava te uspostavu proizvođačkih organizacija odobreno je više od 618 milijuna kuna. 

Ukupno je u hrvatsko stočarstvo iz PRRRH do danas uloženo 2,4 milijarde kuna, uz 1,9 milijardi kuna izravnih plaćanja i 1,3 milijardi kuna nacionalnih  sredstava, a u posljednje dvije godine je dodatno putem covid mjera za stočarstvo isplaćeno 240 milijuna kuna.

Najavljen je nastavak dijaloga i novi susret prije kojeg su predstavnici prerađivača i proizvođača u sektoru mljekarstva pozvani dostaviti svoja mišljenja, prijedloge i kritike na temu predloženih izmjena pravilnika te raspodjela potpora Ministarstva.

Za razvoj sektora mljekarstva 601 milijun kuna godišnje sve do 2030.?

Valja istaknuti da je trenutno u javnom savjetovanju Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine koji sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere koje će osigurati jačanje i konkurentnost sektora ove proizvodnje u narednom razdoblju.


Tagovi

Marija Vučković Mljekarstvo Sastanak Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.