Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj gusaka
  • 15.03.2022. 09:00
  • Brodsko-posavska, Podcrkavlje

Vrijeme je nasađivanja gusaka, a guščja mast je itekako tražena

Potražnja za guščjom masti je velika. Bilo je 150 flašica, a sve smo prodali, kazao je uzgajivač gusaka Đuka Karšaj ekipi Slavonskobrodske televizije.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.138
  • 145
  • 0

Graje u dvorištu Đuke Karšaja iz Podcrkavlja ne nedostaje. Naime, njegova je obiteljska tradicija uzgoj gusaka. Trenutno njegove životinje leže na jajima i majčinski ih griju kako bi se uskoro izlegli maleni guščići.

"Kada puste pulu onda se jaja podmetnu pod gusku jer ona grije jaja. Nakon 28 dana se izlegu guščići", pojasnio je ovaj peradar za Slavonskobrodsku televiziju.

Kada je u pitanju uzgoj ove peradi, sada je pravo vrijeme za njihovo nasađivanje. "Do 1. travnja što guske sjede na jajima sjede, neke će se do tada već leći. Najviše na njih sjedaju oko Josipova", dodaje Đuka.

Da bi njegovim životinjama bilo što bolje, napravio im je i jezero. Inače on guščiće prodaje na kućnom pragu, ali i na tržnici. A nadaleko je poznata guščja mast koja je zdrava i kako ističe ovaj peradar liječi bronhitise.

"Potražnja je velika. Bilo je 150 flašica, a sve smo prodali", dodaje. Tomu je, kaže, pogodovala korona i plućne bolesti, a oni su ju prodali na tržnicama u Slavonskom Brodu i Zagrebu.

Što se tiče mesa ovih životinja opisuje da je ono crno i nije kao piletina. "Tko ga voli, voli, a tko ne, neće ga jesti", njegov je komentar.

Perje koje je stoljećima korišteno za jastuke sada se nažalost baca. Gusaka je, nažalost, sve manje po našim selima. "One po Slavoniji polako izumiru", zaključio je Đuka.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Uzgoj gusaka Guske Đuka Karšaj Guščja mast


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]