Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RH
  • 21.05.2020. 14:40

Vlada: Proizvođačima tovne junadi, svinja, janjadi i klaonicama 9 milijuna kuna pomoći

To je jedna u nizu mjera kojom se pokušava pomoći poljoprivrednim prozvođačima, posebice u stočarskoj proizvodnji, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek. 

Foto: JumpStory
  • 2.920
  • 454
  • 0

Vlada je u četvrtak odlučila o izvanrednoj pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara, za što je osigurano devet milijuna kuna.  

To je jedna u nizu mjera kojom se pokušava pomoći poljoprivrednim prozvođačima, posebice u stočarskoj proizvodnji, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek

Naime, smanjenom gospodarskom aktivnošću koja je prouzročena epidemijom Covid-19 došlo je do smanjene potražnje i mogućnosti plasiranja na tržište i poljoprivredni proizvođači su dovedeni u situaciju da imaju viškove. 

Problem s plasmanom na tržište 

Također, pad potražnje je doveo je poremećaja na tržištu, što je utjecalo na cijenu mesa, a posljedično i živih grla namijenjenih za klanje. Tako se na gospodarstvima primarnih proizvođača, uzgajivača stoke nalazi određen broj grla, koja su u optimalnoj dobi i tjelesnoj težini za klanje ili su ju već prerasli, a čiji vlasnici zbog smanjene potražnje imaju problema s plasmanom na tržište, obrazlaže se u Vladinoj odluci.

Urušava se domaće stočarstvo: izvoz stao, potražnje nema - kome prodati svinje i junad?

"Radi se o 4.000 junadi, 6.000 svinja i 8.000 janjadi. Svakim daljnjim protekom vremena i odgađanjem klanja, takva grla gube na kvaliteti, a time, u konačnici i na cijeni", rekao je Tušek.

Da bi se smanjila trenutačna neravnoteža ponude i potražnje, koja stvara pritisak na smanjivanje cijena, potrebno je dodijeliti novčanu potporu uzgajivačima za sva grla koja su zbog gubitka tržišta i dalje ostala u tovu na farmama, a kako bi se olakšao njihov plasman na tržište, navodi se u obrazloženju.

Cjelovitu Odluku Vlade o izvanrednoj pomoći pročitajte u dokumentu ispod teksta. 

Davanjem novčane potpore smanjit će se gubici nastali produžetkom tova i smanjivanjem cijene na tržištu, a omogućit će se kontinuirana proizvodnja na farmama primarnih proizvođača junećeg, svinjskog i janjećeg mesa.

Novčana pomoć za klanje grla 

Novčanu pomoć za klanje grla, koja su svojom dobi ili tjelesnom težinom prešli standarde koji su inače prihvatljivi tržištu, dobit će i subjekti koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara.

Ovom mjerom smanjit će se poteškoće koje imaju poljoprivredni proizvođači do pokretanja veće potražnje, turizma i svega što se čini po pitanju pokretanja gospodarstva, istaknuo je Tušek.


Dokumenti


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vlada Izvanredna pomoć Stočarstvo Tovna junad Tovne svinje Uzgoj janjadi