Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana svinja
  • 18.12.2022. 10:00

Vitamini u ishrani svinja: Koji su uzroci nedostatka i gde se mogu pronaći?

Većina vitamina je rastvorljiva u ulju, kao što su A, D, E, K; ili vodi, vitamini kompleksa B i C, što nam omogućava da razumemo neke njihove karakteristike.

Foto: Depositphoto/robert_g
  • 707
  • 56
  • 0

Vitamini imaju osnovnu ulogu u regulisanju metabolizma u organizmu. U hrani se nalaze u vrlo malim količinama. Njihova je uloga, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Negotin Dragan Radosavljević, u stvaranju brojnih hormona, crvenih krvnih zrnaca, rasta, razvoja kostiju, otpornosti na razne bolesti i drugo. Potrebe u vitaminima variraju zavisno od fiziološkog stanja životinja (porast, bremenitost, laktacija…) i od patološkog stanja životinje. Zapaženo je da, na primer, pojava parazita u organizmu povećava potrebu za vitaminima. Treba navesti i direktan uticaj okoline na potrebe životinje u vitaminima: vitamin D i svetlo, vitamin B i temperature.

"Sve ovo nam pomaže da budemo pažljivi kad određujemo koliko životinja treba da dobije vitamina. Većina vitamina je rastvorljiva u ulju, kao što su A, D, E, K; ili vodi, vitamini kompleksa B i C, što nam omogućava da razumemo neke njihove karakteristike", kaže savetodavac pozivajući se na literaturu "Podsetnik iz svinjarstva", autora Radiše Drobnjakovića.

Masti u hrani obezbeđuju transport i apsorciju vitamina koji su rastvorljivi u mastima: sve promene u svarljivosti, apsorciji, transport ili korišćenju masti u organizmu mogu promeniti raspoložive frakcije jednog ili više vitamina iz ove grupe, njihova mogućnost akumulacije ima za posledicu stvaranje izvesnog nivoa toksičnosti zavisno od veličine doze vitamina A ili vitamina K manje od vitamina D.

Vitamin A

Identifikovan kao faktor neophodan za formiranje pigmenta oka. Smanjena vidljivost predstavlja prvi primer nedostatka ovog vitamina. Stvaranje i funkcija epitela je pod uticajem ovog vitamina. Oštećenje epitela je znak nedostatka A vitamina, ali istovremeno otvara vrata za ulazak u organizam raznih uzročnika bolesti.

Oštećenje epitela je znak nedostatka A vitamina (Foto: Jelena Gajić Đokić)

"Nedostatak A vitamina može imati uticaja na poremećaj rasta kostiju i oboljenje lokomotornih organa. Isto tako je poznato da nedostatak ovog vitamina ima za posledicu i pad plodnosti. On utiče na sintezu steroidnih hormona i na izvesne procese biohemijske dezintoksikacije u organizmu preko uticaja na stvaranje citohroma P-450", kaže savetodavac i dodaje da izuzev neobranog mleka i ribljeg ulja hrana za svinje ne sadrži dovoljno vitamina A. Leguminoze i kukuruz sadrže karotinoide, posebno beta-karotin koji se u organizmu transformiše u vitamin A.

Navodi izvore vitamina A, a to su: zelena masa, lurcerkino brašno, riblje ulje, kolostrum, neobrano mleko (količina varira zavisno odakle mleko potiče) i sve više sintetizovani vitamini.

Vitamin B 

Ima važnu ulogu u procesima metabolizma, kao i vitamin B. 

  • Vitamin B1 od izuzetne je važnosti za organizam, ali su potrebe u ovom vitaminu pokrivene kroz osnovnu ishranu žitaricama.
  • Vitamin B2 ili riboflavin je neophodan za odvijanje životnih funkcija i rasta jer je jedan od osnovnih sastojaka tkiva u organizmu. Ima ulogu kofermenta u izvesnim sistemima oksido-redukcije (aminokiselina, oksidoze, citohrom-oksidoze, dijaforaze, ksantin-oksidaze). Ima ga više u obroku bogatom mastima.

Izvori vitamina B2 su, kako navodi: pivski kvasac, mleko i poluproizvodi mlekarskih proizvoda, vitamin P.P. nikotinska kiselina. Ima uticaja na korišćenje kiseonika od strane respiratornih organa. Nedostatak ovog vitamina se manifestuje kod svinja gubitkom težine, pojavom proliva, promenama na koži. Potrebe u vitaminu P.P. zavise od nivoa triptofana u obroku.

Izvori vitamina B2 imaju uticaja na korišćenje kiseonika od strane respiratornih organa (Foto: Julijana Kuzmić)

"Bolje se koristi ovaj vitamin poreklom iz proizvoda životinjskog porekla nego iz biljnih. Važno je paziti na nivo niacina (P.P.) u obroku koji je na bazi kukuruza", kaže ovaj stručnjak za stočarstvo, navodeći izvore niacina, a to su:

  • kvasac;
  • mesno i riblje brašno;
  • razne pogače;
  • pantotenska kiselina ili vitamin B3.

"Obrok na bazi kukuruz-soja je deficitaran u vitaminu B3. U početku se nedostatak manifestuje apatijom, gubitkom apetita", kaže Radosavljević i dodaje da veći nedostatak može izazvati paralizu zadnjih nogu.

Svinje rovare u voćnjaku: Korisno i voću i njima - kako?

"Nedostatak vitamina B12, ili cijanokobalamina prouzrokuje anemiju; kod krmače može usloviti pad plodnosti time što se smanjuje broj jajnih ćelija. Izvor vitamina B12 je riblje brašno, a biljni proizvodi ne sadrže vitamin B12", kaže savetodavac i podseća da je izbalansiranost ovih vitamina u obroku važnija nego količina vitamina B12 u obroku.

Vitamin C 

Sintetizuje se lako iz glukoze kod svinje tako da se može reći da svinje same proizvode dovoljno ovog vitamina.

"Davanje vitamina C svinjama ima više terapijski nego nutritivni značaj. Korisno je davati ovaj vitamin životinjama kada se javi problem adaptacije, kod rano zalučenih prasadi, na primer. Iz toga proizilazi da je reč o antistres leku", kaže stručnjak za stočartvo i dodaje da izgleda da vitamin C može kod svinja smanjiti stvaranje holesterina a time i ostvarenje boljih performansi.

Vitamin D

Vitamin koji sprečava pojavu rahitisa. Omogućava fiksiranje kalcijuma od strane skeleta. Koža sadrži pro-vitamin D koji se pod uticajem ultraljubičastih zrakova pretvara u vitamin D.

"Kompletnom ishranom se podmiruju potrebe svinje u vitaminu D, a izvori tog vitamina su riblje ulje, seno sušeno na suncu, sve više sintetički vitamini", kaže Radosavljević.

Vitamin D sprečava pojavu rahitisa (Foto: Marija Lazarević)

Vitamin E 

Ima ulogu antioksidanata i kako kaže ovaj stručnjak za stočarstvo, nedostatak ovog vitamina vodi ka padu plodnosti, abotrusima i pojavi distrofije mišića.

"Potrebe u vitaminu E nisu baš najbolje istražene do današnjih dana, a izvori vitamina E su ulja zrna pšenice, proklijalo zrnevlje."

Podsetimo, nutricionista Ferenc Lanko je rekao da vitamin E jača imuni sistem, poboljšava apetit, doprinosi dnevnom prirastu i poboljšava reprodukciju krmača - dakle, obezbeđuje graviditet, povećava broj živorođene prasadi i produžava proizvodni vek.

Vitamin K 

Nedostatk izaziva pojavu hemotapije (pojavu protrombina).

"Stvara se normalnom ishranom i u srevnom traktu životinja gde se stvara u dovoljnim količinama", kaže Radosavljević i dodaje da se nedostatak javlja uništavanjem crevne flore od strane sulfamida, pod uticajem kumarina (zelene mase).


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Vitamin A Vitamin B Vitamin C Vitamin D Vitamin E Vitamin K Dragan Radosavljević Masti Pigmenti oka Riblje ulje Neobrano mleko


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva