Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba svinja
  • 25.12.2022. 12:00

Vitamini u hranidbi svinja: Koji su uzroci nedostatka i gdje se mogu pronaći?

Većina vitamina je topiva u ulju, kao što su A, D, E, K; ili vodi, vitamini kompleksa B i C, što nam omogućava da razumijemo neke njihove karakteristike.

Foto: Depositphoto/robert_g
  • 1.199
  • 105
  • 0

Vitamini imaju osnovnu ulogu u reguliranju metabolizma u organizmu. U hrani se nalaze u vrlo malim količinama. Njihova je uloga, kako kaže savjetodavac Dragan Radosavljević, u stvaranju brojnih hormona, crvenih krvnih zrnaca, rasta, razvoja kostiju, otpornosti na razne bolesti i drugo. Potrebe u vitaminima variraju ovisno od fiziološkog (porast, gravidnost, laktacija…) i patološkog stanja životinje. Primjetno je da, primjerice, pojava parazita u organizmu povećava potrebu za vitaminima. Treba navesti i direktan utjecaj okoline na potrebe životinje u vitaminima: vitamin D i svjetlo, vitamin B i temperature.

"Sve ovo nam pomaže da budemo pažljivi kad određujemo koliko životinja treba dobiti vitamina. Većina je topiva u ulju, kao što su A, D, E, K; ili vodi, vitamini kompleksa B i C, što nam omogućava da razumijemo neke njihove karakteristike", kaže.

Masti u hrani osiguravaju transport i apsorciju vitamina koji su topivi u mastima: sve promjene u probavi, apsorciji, transport ili korištenju masti u organizmu mogu promijeniti raspoložive frakcije jednog ili više vitamina iz ove grupe, njihova mogućnost akumulacije ima za posljedicu stvaranje određene razine toksičnosti ovisno od veličine doze vitamina A ili vitamina K manje od vitamina D.

Vitamin A

Identificiran kao faktor neophodan za formiranje pigmenta oka. Smanjena vidljivost predstavlja prvi primjer nedostatka ovog vitamina. Stvaranje i funkcija epitela je pod utjecajem ovog vitamina. Oštećenje epitela je znak nedostatka A vitamina, ali istovremeno otvara vrata za ulazak u organizam raznih uzročnika bolesti.

Oštećenje epitela je znak nedostatka A vitamina (Foto: Jelena Gajić Đokić)

"Nedostatak A vitamina može imati utjecaja na poremećaj rasta kostiju i bolesti lokomotornih organa. Isto tako je poznato da nedostatak ovog vitamina ima za posljedicu i pad plodnosti. On utječe na sintezu steroidnih hormona i na procese biokemijske dezintoksikacije u organizmu preko utjecaja na stvaranje citokroma P-450", kaže savjetodavac i dodaje da osim neobranog mlijeka i ribljeg ulja hrana za svinje ne sadrži dovoljno vitamina A. Leguminoze i kukuruz sadrže karotinoide, posebno beta-karoten koji se u organizmu transformira u vitamin A.

Navodi izvore vitamina A, a to su: zelena masa, lurcernino brašno, riblje ulje, kolostrum, neobrano mlijeko (količina varira ovisno odakle mlijeko potječe) i sve više sintetizirani vitamini.

Vitamin B 

Ima važnu ulogu u procesima metabolizma, kao i vitamin B. 

  • Vitamin B1 od izuzetne je važnosti za organizam, ali su potrebe u ovom vitaminu pokrivene kroz osnovnu hranidbu žitaricama.
  • Vitamin B2 ili riboflavin je neophodan za odvijanje životnih funkcija i rasta jer je jedan od osnovnih sastojaka tkiva u organizmu. Ima ulogu kofermenta u sustavima oksido-redukcije (aminokiselina, oksidoze, citokrom-oksidoze, dijaforaze, ksantin-oksidaze). Ima ga više u obroku bogatom mastima.

Izvori vitamina B2 su, kako navodi: pivski kvasac, mlijeko i mljekarski poluproizvodi, vitamin P.P. nikotinska kiselina. Ima utjecaja na korištenje kisika od strane respiratornih organa. Nedostatak ovog vitamina se manifestira kod svinja gubitkom težine, pojavom proljeva, promjenama na koži. Potrebe u vitaminu ovise od nivoa triptofana u obroku.

Vitamin B2 ili riboflavin je neophodan za odvijanje životnih funkcija (Foto: Julijana Kuzmić)

"Bolje se koristi ovaj vitamin iz proizvoda životinjskog porijekla nego iz biljnih. Važno je paziti na razinu niacina (P.P.) u obroku koji je na bazi kukuruza", kaže ovaj stručnjak za stočarstvo, navodeći izvore niacina, a to su:

  • kvasac;
  • mesno i riblje brašno;
  • razne pogače;
  • pantotenska kiselina ili vitamin B3.

"Obrok na bazi kukuruz-soja je deficitaran u vitaminu B3. U početku se nedostatak manifestira apatijom, gubitkom apetita", kaže Radosavljević i dodaje da veći nedostatak može izazvati paralizu zadnjih nogu.

"Nedostatak vitamina B12, ili cijanokobalamina uzrokuje anemiju; kod krmače može uvjetovati pad plodnosti time što se smanjuje broj jajnih stanica. Izvor vitamina B12 je riblje brašno, a biljni proizvodi ne sadrže vitamin B12", kaže i podsjeća da je izbalansiranost ovih vitamina u obroku važnija nego sama količina.

Vitamin C 

Sintetizira se lako iz glukoze kod svinje tako da se može reći da same proizvode dovoljno ovog vitamina.

"Davanje vitamina C svinjama ima više terapijski nego nutritivni značaj. Korisno je davati ga životinjama kada se javi problem adaptacije, kod rano zalučenih prasadi, na primjer. Iz toga proizilazi da je riječ o antistres lijeku", kaže stručnjak i dodaje da izgleda da vitamin C može kod svinja smanjiti stvaranje kolesterola, a time i ostvarenje boljih performansi.

Vitamin D

Vitamin koji spriječava pojavu rahitisa. Omogućava fiksiranje kalcija u kostima. Koža sadrži pro-vitamin D koji se pod utjecajem ultraljubičastih zraka pretvara u vitamin D.

"Kompletnom hranidbom se podmiruju potrebe svinje u vitaminu D, a izvori su mu riblje ulje, sijeno sušeno na suncu, sve više sintetički vitamini", kaže Radosavljević.

Vitamin D spriječava pojavu rahitisa (Foto: Marija Lazarević)

Vitamin E 

Ima ulogu antioksidansa i kako kaže ovaj stručnjak za stočarstvo, nedostatak ovog vitamina vodi ka padu plodnosti, abortusima i pojavi distrofije mišića.

"Potrebe u vitaminu E nisu baš najbolje istražene do današnjih dana, a izvori su ulja zrna pšenice, proklijalo zrnevlje."

Nutricionist Ferenc Lanko je rekao da vitamin E jača imunološki sustav, poboljšava apetit, doprinosi dnevnom prirastu i poboljšava reprodukciju krmača - dakle, osigurava graviditet, povećava broj živorođene prasadi i produžava proizvodni vijek.

Vitamin K 

Bez vitamina K nema sinteze bjelančevina koje sudjeluju u koagulaciji krvi.

"Stvara se normalnom hranidbom i u crijevnom traktu životinja", kaže Radosavljević i dodaje da se nedostatak javlja uništavanjem crijevne flore od strane sulfamida, pod utjecajem kumarina (zelene mase).


Tagovi

Vitamin A Vitamin B Vitamin C Vitamin D Vitamin E Vitamin K Dragan Radosavljević Masti Pigmenti oka Riblje ulje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)