Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak vitamina
  • 10.03.2020. 07:30

Vitamini A, D i E najvažniji za zdravlje goveda: Prepoznajte nedostatke na vreme

Svaki od ova tri vitamina je bitan kod životinja sa visokim proizvodnim rezultatima, kod gravidnih životinja, životinja tokom laktacije i mladih grla u fazi brzog rasta.

Foto: Vedran Stapić
  • 355
  • 16
  • 0

Nema nikakve sumnje da su vitamini A, D i E ključni sastojci obroka za goveda. Svaki od njih ima specifičnu i vrlo bitno nezamjenjivu ulogu u metabolizmu životinja.  

Vitamin A - kako prepoznati nedostatak?

Vitamina A većinom nema u hrani biljnog porekla, ali su prisutni njegovi provitamini kao što su to alfa, beta i gama karoten te kriptoksantin koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A. U praksi, nedostatak ovog vitamina i nije tako čest. Manjak je verovatniji ako se goveda hrane većom količinom koncentrata, na pašnjacima siromašnim zelenilom ili senom tokom sušnih perioda, te hranom koja je bila preterano izložena suncu i visokoj temperaturi. Takođe, manjak ovog vitamina uzrokuju visoke nivoe nitratnog ili nitritnog azota u obroku ili vodi. Ova jedinjenja mogu smanjiti vitamin A i karoten u probavnom traktu, smanjujući njihovu apsorpciju i ometajući pretvaranje karotena u vitamin A.

Uz više svetlosti i vazduha u stajama do bolje mlečnosti krava

Ovaj nutrijent ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju, kože, disajnog, probavnog i reproduktivnog trakta. Neophodan je za pravilno funkcioniranje bubrega i pravilan razvoj kostiju, zuba i nervnog sistema. Životinja ga unosi u svoj organizam jedući zelene i žute biljke bogate karotenom.

Telad koja ne unosi dovoljnu količinu kolostruma često može patiti od njegovog nedostatka. Manjak vitamina A ogleda se u smanjenom apetitu, zatim grubom dlakom, nakupljanjem vode u zglobovima i rebrima, preteranom proizvodnjom suza, slepoćom, prolivom, sporim rastom kostiju, niskom stopom začeća, pobačajem, mrtvorođenjem, niskokvalitetnim semenom i infekcijom kod goveda.

Vitamin D - manjak kritičan za razvoj kostiju i probavnog sistema

Nema li u organizmu dovoljne količine vitamina D, organizam neće moći apsorbovati kalcijum i fosfor. Znakovi toksičnosti uključuju kalcifikaciju mekih tkiva, demineralizaciju kostiju, smanjenje apetita i gubitak težine. Rahitis je najčešća posledica manjka ovog jedninjenja, a češće obolevaju starije životinje.

Ukočeni zglobovi, razdražljivost, anoreksija, konvulzije, lomljive kosti, smanjen apetit, probavni problemi, teško disanje i slabost su znakovi gubitka, a najčešće se prvo primeti kod mlade teladi, koja se brzo umara, teško diše i pati od grčeva.

Šta podrazmeva pravilna ishrana stoke?

Prirodna suva krmiva obično ga sadrže jako malo. Zimi je ova pojava puno češća, dok leti i na ispaši do avitaminoze skoro uopšte ne dolazi. Ovaj vitamin pod uticajem ultraljubičastih zračenja Sunca unosi se preko kože i to je još jedan od razloga zbog čega životinje treba da držate što više na otvorenom.

Vitamin E - opadanje dlake i slabost mišića pokazatelji nedostatka

Zelena lisnata hrana i celovite žitarice izvor su vitamina E koji je potreban za normalnu funkciju endokrinih žlezda, posebno hipofize, nadbubrežnih i polnih žlezda te pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv bakterijske i virusne infekcije. Specifično je antioksidacijsko sredstvo koje poboljšava apsorpciju ostalih vitamina i esencijalnih masnih kiselina.

Glavni problem može da stvori selen koji smanjuje njegovo delovanje.

Krave vole slatko - stočna melasa je idealan dodatak obroku

Nedostatak ovoga nutrijenta može se primijetiti po tome što je životinja jako umorna, opada joj dlaka, mišići su joj slabi kao i celi imunološki sistem.

Preventivne mere

Svaki od ova tri vitamina je bitan kod životinja s visokim proizvodnim rezultatima, kod gravidnih životinja, životinja u toku laktacije i mladih životinja u fazi brzog rasta. Daju se i kod stresnih stanja i kao dodatak terapiji kod lečenja raznih bolesti, kao što su degenerativna miopatija, distrofija jetre, rahitis, tetanija i sterilitet kod ženki.

Značaj minerala i vitamina u pravilnoj ishrani goveda

Kako bi se sprečila pojava avitaminoze, potrebno je da staju održavate čistom i dobro osvetljenom. U proleće i leto treba pripremiti silažu, najčešće od cele biljke kukuruza, a tokom zime stoci je potrebno dati mrkve, krompira i repe. U hranu se može još dodati koštano brašno, kreda i pšenična zrna. Za vreme sunčanih dana krave treba ostaviti što više na vazduhu i ispaši.


Tagovi

Vitamin A Vitamin D Vitamin E Avitaminoza Nedostatak Rahitis Slepoća Krmiva Silaža Hranidba stoke Simptom


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao